Av: Min Doktor, 2021-08-09

Huvudvärk? Min Doktors läkare reder ut några vanliga funderingar

De flesta har huvudvärk ibland, oftast är den ofarlig och går över av sig själv på några dagar, men i vissa fall kan du behöva söka vård. Min Doktor reder ut några vanliga funderingar kring huvudvärk.

Huvudvärk är ett samlingsnamn för smärta i huvudet eller ansikte, vanligast är spänningshuvudvärk. 20 procent av befolkningen drabbas av det flera gånger i veckan och halva befolkningen känner av det någon gång per månad.

Spänningshuvudvärk kan ha flera orsaker. Ofta ligger stress, oro eller synfel bakom, men även dåliga arbetsställningar och problem med tänder och käkleder kan orsaka besvär, säger Henrik Kangro, specialistläkare och medicinsk chef på Min Doktor.

Huvudvärkstabletter kan hjälpa - och stjälpa

Receptfria huvudvärkstabletter är vanligt mot huvudvärk och kan hjälpa. Även fysisk aktivitet och avslappning kan lindra. Men drabbas du ofta av huvudvärk ska du vara försiktig med huvudvärkstabletter, i vissa fall kan det stjälpa.

– Om du äter huvudvärkstabletter under en lång tid kan de istället orsaka huvudvärk, så kallad läkemedelsutlöst huvudvärk. Om du ofta drabbas av huvudvärk kan det vara en god idé att fundera över i vilka sammanhang du får huvudvärk, och om det kan finns någon uppenbar orsak till varför du drabbas. Kanske behöver du bara boka in en tid hos optikern eller se över din arbetsställning när du jobbar för att få minskade besvär.

Sök vård i vissa fall

I de flesta fall är huvudvärk helt ofarlig och går över av sig själv inom några dagar, men om huvudvärken är svår eller långvarig kan du behöva söka vård. Du ska också söka sjukvård direkt om du får ett slag mot huvudet får huvudvärk och blir slö, om din huvudvärk har ökat gradvis under några dagar eller veckor, om du får ont kring ena ögat och din syn förändras, har ont vid tinningen eller tuggsmärta, plötsligt får svår huvudvärk eller har huvudvärk samtidigt som du har feber och är stel i nacken.

– Långvarig huvudvärk kan vara en indikation på en mängd olika besvär, och de flesta av dem är helt ofarliga. Men du ska söka vård om du inte blir av med dina besvär, eller inte ser någon uppenbar orsak till varför du ofta får huvudvärk, säger Henrik Kangro.

Dela artikeln: