Av: Min Doktor, 2020-08-12

Allt du behöver veta om huvudvärk

Det spänner och gör ont, alla har vi haft huvudvärk någon gång. Oftast är huvudvärken ofarlig och går över av sig själv på några dagar, men i vissa fall kan du behöva söka vård. Min Doktor reder ut de vanligaste funderingarna om huvudvärk.

Huvudvärk är ett samlingsnamn för smärta i huvudet eller ansikte, vanligast är spänningshuvudvärk. 20 procent av av befolkningen drabbas av det flera gånger i veckan och halva befolkningen känner av det någon gång per månad. Att du får ont i huvudet kan ha flera orsaker.

– Tidigare trodde man att det var muskelspänningar runt skallen eller nacken som orsakade spänningshuvudvärk, men nu vet man att du kan få det av andra orsaker. Ofta ligger stress, oro eller synfel bakom, men även dåliga arbetsställningar och problem med tänder och käkleder kan orsaka besvär, säger Ola Gavelin, specialistläkare inom allmänmedicin.

Sök vård i vissa fall

I de flesta fall är huvudvärk helt ofarlig och går över av sig själv inom några dagar, men om huvudvärken är svår eller långvarig kan du behöva söka vård. Du ska också söka sjukvård direkt om du får ett slag mot huvudet får huvudvärk och blir slö, om din huvudvärk har ökat gradvis under några dagar eller veckor, om du får ont kring ena ögat och din syn förändras, har ont vid tinningen eller tuggsmärta, plötsligt får svår huvudvärk eller har huvudvärk samtidigt som du har feber och är stel i nacken.

– Många som drabbas av långvarig huvudvärk är oroliga för att det finns någon farlig orsak till smärtan, exempelvis att det är cancer som orsakar smärtan. Detta är dock en mycket ovanlig orsak till huvudvärk och smärta då hjärnan saknar smärtnerver.

Huvudvärkstabletter kan hjälpa - och stjälpa

Receptfria huvudvärkstabletter är vanligt mot huvudvärk och kan hjälpa. Även fysisk aktivitet och avslappning kan lindra. Har du långvarig huvudvärk ska du vara försiktig med huvudvärkstabletter, i vissa fall kan det stjälpa.

– Om du använder huvudvärkstabletter under en lång tid kan de istället orsaka huvudvärk. Denna huvudvärken brukar kunna vara ganska intensiv och svår. Om du använder huvudvärkstabletter i mer än 15 dagar per månad kan du riskera att få huvudvärk av dem, säger Ola Gavelin.

Dela artikeln: