Av: Min Doktor, 2023-04-14

Huvudvärk? Min Doktors läkare reder ut några vanliga funderingar

De flesta har huvudvärk ibland. Det finns olika typer av huvudvärk: viss huvudvärk kan komma plötsligt och vara kraftig, och annan kan vara långvarig och sitta i flera dagar. Oftast är huvudvärken ofarlig, men i vissa fall kan du behöva söka vård. Min Doktors läkare reder ut några vanliga funderingar kring besväret.

Varför får man huvudvärk?

Huvudvärk är ett samlingsnamn för smärta i huvudet eller ansiktet. Huvudvärk finns i olika typer och kan ha olika orsaker, som bland annat stress, synfel, bettfel, muskelspänningar eller infektioner. 

– I de flesta fall är huvudvärk helt ofarlig och går över av sig själv inom några dagar, men om huvudvärken är svår eller långvarig kan du behöva söka vård, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor.

Olika typer av huvudvärk

  • Spänningshuvudvärk
    Spänningshuvudvärk är den vanligaste formen av huvudvärk och känns ofta som ett stramt band om pannan eller som en tyngd på hjässan. Spänningshuvudvärk kan ha flera orsaker. Ofta ligger stress, oro eller synfel bakom, men även dåliga arbetsställningar och problem med tänder och käkleder kan orsaka besvär.

  • Huvudvärk vid migrän

    Migrän kännetecknas av en intensiv och dunkande huvudvärk, på ena eller båda sidorna av ansiktet. Ofta förvärras huvudvärken om du rör på huvudet eller anstränger dig. Ljud- och ljuskänslighet och illamående är vanligt vid migränanfall, och vissa drabbas även av migrän med aura, vilket innebär att migränen föregås av synrubbningar, sämre tal och känselbortfall. 

  • Klusterhuvudvärk
    Klusterhuvudvärk, tidigare känt som Hortons huvudvärk, innebär en extremt intensiv och plågsam smärta i regelbundna och återkommande attacker, ofta flera gånger per dygn, under perioder från en vecka upp till några månader. Klusterhuvudvärk är mycket ovanligt och det är inte klarlagt varför man drabbas.

  • Huvudvärk vid infektion

    Det är vanligt att drabbas av huvudvärk vid infektioner, som till exempel en förkylning. Vid bihåleinflammation är kraftig huvudvärk vanligt, och värken blir värre när man böjer sig fram. Huvudvärk vid infektion går över när du har blivit frisk igen. 

Vad hjälper mot huvudvärk?

Receptfria huvudvärkstabletter är vanligt mot huvudvärk och kan hjälpa. Även fysisk aktivitet och avslappning kan lindra. Men drabbas du ofta av huvudvärk ska du vara försiktig med huvudvärkstabletter, i vissa fall kan de stjälpa istället för att hjälpa.

– Om du äter huvudvärkstabletter under en lång tid kan de istället orsaka huvudvärk, så kallad läkemedelsutlöst huvudvärk, berättar Hans Lindholm och fortsätter:

– Drabbas du ofta av huvudvärk kan det vara en god idé att fundera över i vilka sammanhang du får huvudvärk, och om det kan finnas någon uppenbar orsak till varför du drabbas. Kanske behöver du bara boka in en tid hos optikern eller se över din arbetsställning när du jobbar. 

Sök vård i vissa fall

Du kan vända dig till Min Doktor för att få hjälp vid besvärande huvudvärk som inte går över. Sök sjukvård direkt om:

  • Du får ett slag mot huvudet och blir slö

  • Din huvudvärk har ökat gradvis under några dagar eller veckor

  • Du får ont kring ena ögat och din syn förändras

  • Du har ont vid tinningen eller tuggsmärta 

  • Du plötsligt får svår huvudvärk 

  • Du har huvudvärk samtidigt som du har feber och är stel i nacken

– Långvarig huvudvärk kan vara en indikation på en mängd olika besvär, och de flesta av dem är helt ofarliga. Men du ska söka vård om du inte blir av med dina besvär, eller inte ser någon uppenbar orsak till varför du ofta får huvudvärk, avslutar Hans Lindholm.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: