Av: Min Doktor, 2022-01-23

Håll dig frisk i vinter

Förkylning, influensa och vinterkräksjuka härjar. Då kan det vara skönt att veta att du kan få snabb vård genom Min Doktors app, helt utan långa telefonköer eller överfulla väntrum. Här följer några goda råd om hur du undviker säsongens härjningar.

 • Handhygien är A och O
  Du har hört det förut – men att tvätta händerna är viktigt. En god handhygien kan nämligen förebygga sjukdomar. Se därför till att alltid tvätta händerna med tvål och vatten när du kommer hem, efter toalettbesök och innan du äter.

 • Umgås utomhus och undvik närkontakt
  Luftburna smittor sprids enklare inomhus än utomhus. I sjukdomstider är det därför en god idé att umgås med familj och vänner utomhus istället för inomhus för att minska risken för att bli sjuk.

 • Var noggrann med tvätt och städning
  Se till att vara noggrann när det kommer till städningen för att minska risken att bli smittad om någon i familjen är sjuk. Virus sprids enkelt genom att till exempel snorpapper slängs i en öppen papperskorg istället för en försluten. Lika viktigt är det att tvätta allt som den sjuka i familjen varit nära, såsom lakan, handdukar och filtar.

 • 48-timmarsregeln vid magsjuka
  Om du drabbats av magsjuka är det viktigt att stanna hemma minst 48 timmar efter att symptomen försvinner. Detta eftersom magsjuka smittar cirka två dygn efter att symptomen är borta.

 • Sömn och vila
  God sömn är viktigt för hälsan. Det är när du sover som kroppen bekämpar de virus den utsätts för. En dålig sömn försämrar kroppens immunförsvar och gör att det blir lättare att bli sjuk. Att prioritera sömn är alltid viktigt, men ett extra hett tips i sjukdomstider.

Snabb och enkel vård genom Min Doktor

Om du behöver söka vård kan det vara bra att känna till att Min Doktor alltid finns nära till hands, i vår app eller genom mindoktor.se. Du slipper telefonköer och överfulla väntrum – istället får du hjälp av en läkare direkt från hemmets trygga vrå.

Här kan du läsa mer om vad vi kan hjälpa till med.

Dela artikeln: