Av: Min Doktor, 2023-11-10

Så stärker du ditt immunförsvar

foto: IHAR ULASHCHYK

Kroppens immunförsvar skyddar oss från att bli sjuka av virus, bakterier och andra främmande ämnen. I förkylningstider kan det kännas som att sjukdomarna avlöser varandra och som att man för alltid kommer dras med snorig näsa och hosta. Men det finns sätt att boosta immunförsvaret på. Min Doktor ger 5 råd. 

Vad kan orsaka nedsatt immunförsvar?

Det finns inget sätt att garantera en sjukdomsfri vintersäsong. Men det finns faktiskt vissa saker du kan göra själv för att påverka ditt immunförsvar, och på så sätt även minska risken för att bli sjuk.

– Alkohol, rökning och stress är tre faktorer kopplade till livsstil som påverkar immunförsvaret negativt. Genom att sluta röka, samt dricka och stressa mindre hjälper du ditt immunförsvar att skydda dig mot sjukdom, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor.

5 sätt att stärka ditt immunförsvar

1. Bra matvanor

Att äta varierat och hälsosamt är viktigt för vår hälsa ur många aspekter – inte minst för ett starkt immunförsvar. Försök äta mycket grönsaker, frukt, bär och fullkorn, eftersom de innehåller viktiga vitaminer, mineraler, fibrer och antioxidanter som vår kropp behöver för att fungera på bästa sätt.

2. Motion

Forskning visar att regelbunden motion på måttlig nivå hjälper till att stärka vårt immunförsvar. Under den mörkare tiden på året kan det vara en extra bra idé att motionera utomhus i dagsljus, för att fylla på med D-vitamin och motverka bland annat trötthet och årstidsbunden depression.

– Regelbunden motion är bra för oss ur flera olika aspekter. Fysisk aktivitet minskar risken för hjärt-kärlsjukdom, diabetes typ 2, cancer och psykisk ohälsa, för att nämna några exempel, berättar Hans. 

3. Sömn

Sömn är nära sammankopplat med vårt immunförsvar och en god sömnhälsa minskar inte bara risken för infektioner, den påskyndar även tillfrisknandet om du har blivit sjuk. Olika avslappningsövningar eller mindfulness kan vara hjälpsamt för att komma ner i varv om du har problem med sömn, stress eller oro.

4. Vaccination

Att vaccinera sig är ett viktigt sätt att stärka immunförsvaret på, eftersom vaccin gör att du uppnår immunitet mot smittsamma och potentiellt livshotande sjukdomar utan att du själv behöver bli sjuk först.

– När du vaccinerar dig stimuleras ditt immunförsvar och skapar ett skydd mot sjukdomen du vaccinerar dig mot. Kommer du sedan i kontakt med ett smittämnet, aktiveras kroppens immunologiska minne och immunförsvaret kan då förhindra att du insjuknar, förklarar Hans Lindholm.

5. God hygien

I förkylningstider finns det gott om virus omkring oss som kan göra oss sjuka, därför är det extra viktigt att tänka på hygienen för att minska risken för att bli sjuk. 

– Tvätta alltid händerna ordentligt före måltid och livsmedelshantering och efter toalettbesök, samt nys i armvecket för att minska risken för smitta, avslutar Hans.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, specialistläkare hos Min Doktor

Dela artikeln: