Av: Min Doktor, 2023-04-03

Så kan du lindra din allergi mot pälsdjur

Pälsdjursallergi är ett vanligt förekommande besvär: nästan var tionde svensk är allergisk mot katt. När du är allergisk mot pälsdjur reagerar du på ämnen från djurens saliv, talgkörtlar, urin och päls. Min Doktors läkare berättar mer om allergi mot pälsdjur och hur du kan lindra eller bli av med pälsdjursallergi.

De flesta som lider av pälsdjursallergi får besvär redan som barn eller ungdomar, men en allergi kan utvecklas när som helst i livet.

– Det är inte helt klarlagt varför en person utvecklar en pälsdjursallergi. Däremot vet vi att om du har blivit allergisk mot en typ av pälsdjur, så ökar risken för att du ska utveckla en allergi även mot andra pälsdjur, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor.

Kan bero på allergi mot katt eller hund

Katter, hundar och hästar är de djur som vanligtvis orsakar besvär för pälsdjursallergiker. Men du kan även vara allergisk mot smådjur som marsvin, kaniner och hamstrar.

– Vanliga symptom är rinnande näsa och rinnande röda ögon, nysningar och nästäppa. Besvären brukar i regel vara värre inomhus än utomhus, och om du klappar eller blir slickad av djuret kan du även få nässelutslag på huden som kliar, säger Hans Lindholm och fortsätter: 

– Om du har astma, och dessutom har utvecklat en kraftig allergi, kan kontakt med pälsdjur orsaka svår astma. 

Tips för att lindra din pälsdjursallergi

Lindrig pälsdjursallergi går att behandla tillfälligt med receptfria preparat. Hans Lindholm poängterar dock vikten av att undvika kontakt med djuren som orsakar allergi.

– Det allra viktigaste en pälsdjursallergiker kan göra för att må bra är att helt enkelt inte vara nära de djur som orsakar allergiska besvär. Det betyder att inte ha pälsdjur hemma, varken egna eller på tillfälligt besök.

7 tips vid pälsdjursallergi

  • Undvik all kontakt med pälsdjur

  • Ta receptfria antihistamintabletter, gärna några timmar innan kontakt med pälsdjur

  • Använd ögondroppar med antihistamin

  • Ta nässpray med kortison

  • Om din pälsdjursallergi orsakar astma, kan du behöva ta extra kortison före och efter mötet med djuret

  • Tänk på att allergiframkallande ämnen lätt fastnar i kläder, därför kan kontakt med djurägare även orsaka allergiska besvär

  • Om du har mycket svåra besvär kan så kallad allergen immunterapi vara ett behandlingsalternativ. Det innebär några års behandling med sprutor eller särskilda tabletter för att minska din allergikänslighet. 

Få hjälp hos Min Doktor

Om inte receptfria alternativ hjälper mot din pälsdjursallergi, eller om du är osäker på vad som utlöser dina allergiska besvär, kan du kontakta Min Doktor. Våra läkare kan hjälpa till med bedömning och eventuell behandling.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: