Av: Min Doktor, 2022-09-05

Läkarens tips vid pälsdjursallergi

Pälsdjursallergi är ett vanligt förekommande besvär: nästan var tionde svensk är allergisk mot katt. När du är allergisk mot pälsdjur reagerar du på ämnen från djurens saliv, talgkörtlar, urin och päls. Min Doktors läkare berättar mer om pälsdjursallergi och tipsar samtidigt om vad du kan göra för att lindra din allergi.

– De flesta som lider av pälsdjursallergi får besvär redan som barn eller ungdomar, men en allergi kan utvecklas när som helst i livet, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor och fortsätter:

– Det är inte helt klarlagt varför en person utvecklar en pälsdjursallergi. Däremot vet vi att om du har blivit allergisk mot en typ av pälsdjur, så ökar risken för att du ska utveckla en allergi även mot andra pälsdjur.

Katt, hund och häst vanligast

Katter, hundar och hästar är de djur som vanligtvis orsakar besvär för pälsdjursallergiker. Men du kan även vara allergisk för smådjur som marsvin, kaniner och hamstrar.

– Vanliga symptom är rinnande näsa och rinnande röda ögon, nysningar och nästäppa. Besvären brukar i regel vara värre inomhus än utomhus, och om du klappar eller blir slickad av djuret kan du även få nässelutslag på huden som kliar. Om du har astma, och dessutom har utvecklat en kraftig allergi, kan kontakt med pälsdjur orsaka svår astma. 

Undvik närkontakt

Hans tipsar om att du kan behandla lindrig pälsdjursallergi med receptfria preparat som antihistamintabletter, ögondroppar och nässpray med kortison, men poängterar vikten av att undvika kontakt med djuren som orsakar allergi.

– Det allra viktigaste en pälsdjursallergiker kan göra för att må bra är att helt enkelt att inte vara nära de djur som orsakar allergiska besvär. Det betyder att inte ha pälsdjur hemma, varken egna eller på tillfälligt besök. 

Få hjälp hos Min Doktor

Om inte receptfria alternativ hjälper mot din pälsdjursallergi, eller om du är osäker på vad som utlöser dina allergiska besvär, kan du kontakta Min Doktor. Våra läkare kan hjälpa till med bedömning och eventuell behandling. 

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, drifts- och utvecklingsläkare hos Min Doktor

Dela artikeln: