Av: Min Doktor, 2023-05-04

5 tips på hur du skyddar dig mot borrelia

Borrelia är en infektionssjukdom som sprids via fästingar. Både vuxna och barn kan drabbas och du kan få borrelia flera gånger under livet. Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor, berättar om olika symptom på borrelia, hur man behandlar borrelia och tipsar om hur du minskar risken för att drabbas.

Så ser du om du har blivit smittad

Vanliga symptom för borrelia är en rödfärgad, cirkelformad och växande hudrodnad som uppkommer 1-4 veckor efter ett fästingbett. Andra symptom är trötthet, huvudvärk, feber, svullna lymfkörtlar och värk i muskler och leder.

– Du kan bli biten av en fästing utan att upptäcka den. Om du upptäcker en rodnad som växer sig större än fem centimeter ska den undersökas, oavsett om du sett en fästing sitta där eller inte. Likaså ska du efter att du lagt märke till ett fästingbett vara vaksam på symptomen för borrelia, säger Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor och fortsätter:

– Det är helt normalt att få röd och svullen hud i samband med ett fästingbett. Men om du en tid efter bettet upptäcker en rodnad där fästingen suttit, kan det vara ett tecken på borrelia.

Ta bort fästingen direkt

Det finns inget vaccin som skyddar mot borrelia, men sjukdomen går att behandla med antibiotika. Obehandlad borrelia kan sprida sig och ge infektioner i hud, hjärna, leder och hjärta, och i ovanliga fall kan man även få komplikationer i nervsystemet. Men ju tidigare borrelia upptäcks och behandlas, desto mindre blir risken för att infektionen sprider sig vidare till andra delar av kroppen.

– Det är viktigt att plocka bort fästingen så fort du upptäcker den. Borrelia överförs inte direkt vid bettet, utan det kan ta mer än ett dygn från det att du blivit biten innan borreliabakterierna överförs från fästingen till dig, berättar Hans Lindholm.

Borrelia kan drabba både vuxna och barn. Här kan du läsa mer om borrelia hos barn.

5 tips för att minska risken för borrelia

  • Använd täckande kläder när du vistas i en fästingtät miljö

  • Stoppa in byxorna i strumporna eller använd gummistövlar om du ska gå i buskig, snårig natur med högt gräs

  • Det finns olika medel som till viss del verkar repellerande mot fästingar, till exempel myggmedlet Moskito Guard som har en bevisad effekt mot mygg, knott, sandflugor och fästingbett. Du kan köpa Moskito Guard på Min Doktors mottagningar.

  • Undersök din och ditt barns kropp noggrant efter att ni varit i ett område där fästingar förekommer. Fästingar trivs där huden är tunnare, som i knäveck, navel, armhålor, ljumskar och bakom öronen

  • Plocka bort fästingen så fort du upptäcker den och var vaksam på symptom som hudrodnad, feber, huvudvärk eller ont i leder och muskler de närmsta veckorna efter fästingbettet

När ska jag söka vård?

Det är vanligt att få röd och svullen hud som en direkt reaktion efter att du har blivit biten av en fästing, och besväret går ofta över av sig själv. Men om du 1-4 veckor efter ett fästingbett får en rödfärgad, cirkelformad hudrodnad eller feber, huvudvärk och ont i muskler och leder kan det röra sig om borrelia. Min Doktor kan hjälpa dig med bedömning och eventuell behandling för hudborrelia.

Du kan även vaccinera dig mot TBE, en annan sjukdom som sprids genom fästingar, på någon av Min Doktors mottagningar.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, drifts- och utvecklingsläkare hos Min Doktor

Dela artikeln: