Av: Min Doktor, 2021-05-19

5 tips på hur du skyddar dig mot borrelia

Borrelia är en infektionssjukdom som sprids genom fästingar och som drabbar cirka 10 000 svenskar om året. Både vuxna och barn kan drabbas av borrelia, och du kan bli smittad flera gånger under livet. Men det finns knep att ta till för att undvika fästingbett. Min Doktors läkare ger tips på hur du kan skydda dig och vilka symptom du ska hålla utkik efter.

Vanliga symptom för borrelia är en rödfärgad, cirkelformad och växande hudrodnad som uppkommer 1-4 veckor efter ett fästingbett. Andra symptom är trötthet, huvudvärk, feber, svullna lymfkörtlar och värk i muskler och leder.

– Man kan bli biten av en fästing utan att upptäcka den. Om du upptäcker en rodnad som växer sig större än fem centimeter ska den undersökas, oavsett om du sett en fästing sitta där eller inte. Likaså ska du efter att du lagt märke till ett fästingbett vara vaksam på symptomen för borrelia, säger Henrik Kangro, specialistläkare och medicinsk chef på Min Doktor och fortsätter:

– Det är helt normalt att man får röd och svullen hud när man blir biten av en fästing och efter att man har plockat bort fästingen. Det är en vanlig reaktion på själva bettet, och inte nödvändigtvis symptom på borrelia. Men om du 1-4 veckor efter bettet upptäcker en rodnad där fästingen suttit kan det däremot vara ett tecken på borrelia.

Ta bort fästingen direkt

Det finns inget vaccin som skyddar mot borrelia, men sjukdomen går att behandla med antibiotika. Obehandlad borrelia kan sprida sig och ge infektioner i hud, hjärna, leder och hjärta, och i ovanliga fall kan man även få komplikationer i nervsystemet. Men ju tidigare borrelia upptäcks och behandlas, desto mindre blir risken för att infektionen sprider sig vidare till andra delar av kroppen.

– Det är viktigt att plocka bort en fästing så fort man upptäcker den. Borrelia överförs inte direkt vid bettet, utan det kan ta mer än ett dygn från det att du blivit biten innan borreliabakterierna överförs från fästingen till dig, säger Henrik.

5 tips för att minska risken för borrelia

  1. Använd täckande, mörka kläder när du vistas i en fästingtät miljö
  2. Stoppa in byxorna i strumporna eller använd gummistövlar om du ska gå i buskig, snårig natur med högt gräs
  3. Det finns olika sprayer och roll-ons att köpa på apotek som till viss del verkar repellerande mot fästingar
  4. Undersök din och ditt barns kropp noggrant varje gång ni varit i ett område där fästingar förekommer. Fästingar trivs där huden är tunnare, som i knäveck, navel, armhålor, ljumskar och bakom öronen
  5. Plocka bort fästingen så fort du upptäcker den och var vaksam på symptom som hudrodnad, feber, huvudvärk eller ont i leder och muskler de närmsta veckorna efter fästingbettet

Sök vård hos Min Doktor

Det är vanligt att få röd och svullen hud som en direkt reaktion efter att man har blivit biten av en fästing, och besväret går ofta över av sig själv. Men om du 1-4 veckor efter ett fästingbett får en rödfärgad, cirkelformad hudrodnad eller feber, huvudvärk och ont i muskler och leder kan du vända dig till Min Doktor.

Sök vård för borrelia

Du kan även vaccinera dig mot TBE, en annan sjukdom som sprids genom fästingar, på någon av Min Doktors vård- och vaccinationskliniker eller sommarkliniker.

Dela artikeln: