Av: Min Doktor, 2022-11-02

6 tips mot akne

Akne kan uppstå i alla åldrar, men är vanligast under tonåren. Idag finns det bra hjälp att få mot akne med många behandlingsmöjligheter. Min Doktors hudläkare berättar varför man får finnar, hur man behandlar akne, och när det är läge att söka vård.

Varför får man akne?

Akne är en sjukdom som beror på en onormal funktion i talgkörtlarna. Akne kan uppstå i alla åldrar men är vanligast under tonåren när hormoner produceras. Talgkörtlarna är olika känsliga för hormoner som gör att de börjar producera mer talg som kan täppa till utförsgångarna. Då stelnar talget som normalt är ett genomskinligt smörjmedel för huden. Körtlarna stängs, blir utspända och kan spricka lite. Bakterier kommer in och det uppstår en inflammation som kan ge utslag och bölder.

Hur behandlar man akne? 

Det är viktigt att akne behandlas på rätt sätt. Detta är extra viktigt vid mer besvärliga former av akne där finnarna blir till cystor under huden. Obehandlade riskerar cystorna att orsaka bestående ärrbildning. 

Idag finns det bra hjälp att få och många behandlingsmöjligheter för akne. Prova först att behandla finnarna med receptfria preparat hemma. Hjälper inte detta bör du söka vård. 

Hudläkarens 6 tips mot akne

 1. Rengör
  Tvätta ansiktet morgon och kväll. Använd en lämplig ansiktstvål eller ansiktstvätt, den får gärna innehålla salicylsyra.

 2. Låt ansiktet vara
  Det är viktigt att varken klämma eller riva, det sprider bakterier, irriterar utslagen och kan skapa ärr. 

 3. Receptfria läkemedel
  Testa receptfria läkemedel som finns på apotek, gärna med bensoylperoxid. Gå inte ut på nätet och köp dyra mirakelkrämer, de lovar mer än vad de håller.

 4. Behandla kontinuerligt
  Fortsätt behandla med rengöring och krämer även när det blir bättre. Undvik feta krämer om du har problem med akne eftersom det täpper till porerna.

 5. Sök hjälp om det inte blir bättre
  Om du provat receptfria preparat mot din akne och det inte hjälper, eller om din akne blir värre, är det läge att söka vård. Det finns idag många behandlingsmöjligheter för akne.

 6. Se över dina övriga läkemedel
  En del läkemedel kan försämra akne, exempelvis kortison och vissa p-piller (men det finns också p-piller som minskar problem med finnar). Har du problem med akne och planerar att börja ta p-piller så prata med din barnmorska.

Hindra ärr från att uppstå

Akne finns i olika typer, från små finnar till bölder eller cystor som i ovanliga fall till och med kan ge feber och orsaka ärrbildning. Många vill behandla ärr från akne, vilket oftast är svårt. Det bästa sättet att behandla ärr är att förebygga genom att behandla och undvika att de uppstår från början. Genom att låta bli att klämma och riva på utslagen förebygger du också ärr orsakade av akne.

Få hjälp med akne

Om du har akne och har provat receptfria metoder utan tillräcklig effekt kan du kontakta Min Doktor för att få bedömning och eventuell behandling.

Faktagranskad av:

Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi hos Min Doktor

Dela artikeln: