Av: Min Doktor, 2021-01-28

6 tips mot akne

De flesta som drabbas av akne gör det i tonåren, den tid när vårt självförtroende ofta är som känsligast. Därför borde vi ta akne på större allvar, tycker dermatologen Daniel Brännström.

– Akne är en elak sjukdom på det sättet, den drabbar oss under en period när vi är som känsligast. Dessutom sätter den sig i ansiktet där alla ser den. Därför påverkar akne inte bara huden, utan också hur man mår. Den kan forma ens identitet. Vi vet att akne kan påverka vårt mentala mående lika mycket som många andra svårare sjukdomar, säger dermatologen Daniel Brännström.

Behandla akne direkt

Därför tycker han att kommentaren att “akne går över och därför kan man leva med den”, inte är till någon tröst. Istället ska man behandla akne direkt. Det finns knep att prova hemma, och hjälper inte de bör man söka vård.

– Akne är en sjukdom som beror på en onormal funktion i talgkörtlarna, ofta under en period i tonåren när hormoner produceras. Talgkörtlarna är olika känsliga för hormoner som gör att de börjar producera mer talg, samtidigt som de täpper till utförsgångarna. Då stelnar talget som normalt är ett genomskinligt smörjmedel för huden. Körtlarna stängs, blir utspända och kan spricka lite. Bakterier kommer in och det uppstår en inflammation som kan ge utslag och bölder.

Hindra ärr från att uppstå

Vi får olika typer av akne, från små finnar till bölder som i ovanliga fall till och med kan ge feber. Några får enstaka finnar vid enstaka tillfällen, andra får flera olika typer av finnar och får dem ofta.

– Många vill behandla ärr från akne, vilket oftast är mycket svårt. Det bästa sättet att behandla ärr är att hindra att de uppstår, genom att behandla aknen direkt, säger Daniel Brännström.

Hudläkarens 6 tips mot akne

  1. Rengör. Tvätta alltid ansiktet morgon och kväll. Använd en lämplig ansiktstvål eller ansiktstvätt, den får gärna innehålla salicylsyra.

  2. Låt ansiktet vara. Det är viktigt att varken klämma eller riva, det sprider bakterier, irriterar utslagen och kan skapa ärr. En tumregel kan vara att alltid ha minst en armlängds avstånd till spegeln och gärna lite dunkel belysning, då är det lättare att låta bli.

  3. Receptfria läkemedel. Testa receptfria läkemedel som finns på apotek, gärna med bensoylperoxid. Gå inte ut på nätet och köp dyra mirakelkrämer, de lovar mer än vad de håller.

  4. Behandla kontinuerligt. Fortsätt behandla med rengöring och krämer även när det blir bättre, och byt inte krämer för ofta.

  5. Du kan söka hjälp om det inte blir bättre. Det bästa sättet att hantera ärr från akne är att förebygga dem.

  6. En del läkemedel kan försämra akne, exempelvis kortison och vissa p-piller (men det finns också p-piller som minskar problem med finnar). Har du problem med akne och planerar att skaffa p-piller så prata med din barnmorska om det.

Dela artikeln: