P-piller

Min Doktor ger dig snabb och enkel kontakt med barnmorska, var du än är. Dygnet runt.
0 kr
Kostnadsfritt
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård

P-piller innehåller två sorters hormoner, östrogen och gestagen. Därför kallas de också kombinerade p-piller. Det finns även östrogenfria p-piller, så kallade minipiller, som bara innehåller gestagen.

P-piller skyddar mot graviditet, förutsatt att du tar dina p-piller vid ungefär samma tidpunkt varje dag. De skyddar dock inte mot sexuellt överförbara sjukdomar.

Hur fungerar p-piller?

P-piller gör att du inte får någon ägglossning – det finns helt enkelt inget ägg för spermierna att befrukta. P-piller gör också att slemhinnan i livmodern påverkas så att ett ägg som befruktats inte kan få fäste där. Dessutom försvårar de för spermierna att tränga in i livmodern, eftersom sekretet i livmoderhalsen blir tjockare.

För att p-piller ska fungera behöver du ta dem vid ungefär samma tid varje dag. Du tar en tablett varje dag i 21–24 dagar och gör sedan uppehåll, eller äter sockerpiller, under resten av de 28 dagarna i cykeln. Under de sista dagarna brukar man få en mensliknande blödning. Om du glömmer att ta dina p-piller en dag, kräker eller har diarré, kan du inte räkna med att vara skyddad mot graviditet.

Olika sorters p-piller innehåller olika kombination av östrogen och gestagen, och påverkar därmed kroppen på lite olika sätt. En del upplever t.ex. nedstämdhet eller minskad sexlust. Om du mår dåligt av dina p-piller bör du kontakta din barnmorska för att byta till en annan sort.

Vilka är fördelarna med p-piller?

Förutsatt att du äter dina p-piller som du ska, är detta ett mycket säkert preventivmedel. P-piller ger regelbundna och ofta mindre blödningar samt minskar många gånger mensvärk och premenstruella besvär. Med hjälp av p-piller har du också möjlighet att skjuta upp mensen.

P-piller ger även en minskad risk för cancer i äggstockarna och livmodern.

Vilka är nackdelarna med med p-piller?

P-piller ger en förhöjd risk för blodpropp. Man ska dock komma ihåg att risken är mycket liten om man är frisk i övrigt.

En del tycker det är opraktiskt att behöva tänka på att ta sina p-piller varje dag, och om du blir dålig i magen är du inte skyddad mot att bli gravid.

När kan Min Doktor hjälpa?

Våra barnmorskor hjälper dig med p-piller och andra preventivmedel för att förhindra oönskade graviditeter. Om du har ärftlighet för blodpropp, tidigare har drabbats av blodpropp eller bröstcancer eller har högt blodtryck bör du inte använda kombinerade p-piller. Då hjälper vi dig gärna att hitta ett annat lämpligt preventivmedel. Detta gäller även om du är kraftigt överviktig eller har migrän med så kallad aura.

Om du medicinerar mot exempelvis epilepsi, har en reumatisk sjukdom, inflammatorisk tarmsjukdom eller diabetes med komplikationer, behöver du kontakta den ordinarie vården om du önskar kombinerade p-piller. Konsultation online passar inte heller om du fått ett preventivmedel i annat syfte än att förhindra graviditet, och vill förnya.

Träffa barn­morska online

0 kr
Kostnadsfritt
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård
Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.

Vi har behandlat 200 000 patienter

“För mig sparade det värdefull tid och gav mig nya positiva insikter om modern sjukvård.”
– Jonas Klevhag
“Tack vare denna snabba behandling kunde jag ta mitt möte och jobba som vanligt resten av veckan.”
– Linda von Betzeen
“Att kunna kontakta vården när som helst på dygnet öppnade en helt ny värld för mig.”
– Linda Sikström
Vi samarbetar med

Vi hjälper dig med …

Allergi
T.ex. pollen- och pälsdjursallergi.
Förkylning
T.ex. bihålebesvär, halsont, hosta.
Rygg- och ledbesvär
Ryggskott. Problem med axlar, knän eller handleder.
Sjukgymnastik
Problem med knän, axlar eller andra leder? Vi hjälper dig att fastställa vad ditt besvär beror på och ger dig ett individuellt anpassat träningsprogram.
Kvinnors hälsa
Förskjuta mensen, herpes, illaluktande flytningar, klimakteriebesvär, klåda i underlivet, kondylom, premenstruella besvär, preventivmedel, urinvägsinfektion.
Mäns hälsa
Erektionsbesvär, herpes, för tidig utlösning, håravfall, vårtor kring könsorganen.
Magbesvär
Diarré, förstoppning, gallbesvär, illamående och kräkningar, magknip, sura uppstötningar.
Hudbesvär
Akne, eksem och andra utslag, födelsemärken och hudförändringar, herpes, insektsbett och -stick, vattkoppor.
Psykiska besvär
Depression, oro, stress.