Hem > Hälsa och sjukdomar > Preventivmedel med hormoner

Preventivmedel med hormoner

Preventivmedel med hormoner är ett sätt att skydda sig mot att bli gravid. Det finns som p-piller, minipiller, p-stav, p-plåster, p-spruta och p-ring. Det finns även preventivmedel utan hormoner, som till exempel kopparspiral.

Kostnadsfritt. Öppet dygnet runt.

P-ring

P-ringen innehåller två olika hormoner, östrogen och gestagen. Det är samma hormoner som finns i p-piller, fast i lägre dos, och de gör så att du inte får någon ägglossning och därför inte kan bli gravid. P-ringen är gjord av mjuk plast och är cirka fem centimeter i diameter. Du sätter själv in den i slidan. När den är på plats avger den en liten dos hormoner varje dag.

Du för själv in den i slidan, ungefär som när du sätter in en tampong. När den är på plats så känns den inte alls. P-ringen ska sitta i slidan i tre veckor. Den fjärde veckan tar du ut den och är utan under en vecka, du kommer då få din mens. Efter exakt en vecka sätter du in den igen även om du fortfarande har mens.

P-plåster

P-plåster innehåller också östrogen och gestagen och sätts fast på lämpligt ställe på huden.

Plåstret är tunt och cirka fem gånger fem centimeter stort. Hormonerna som frigörs går ut i kroppen via huden. Du sätter plåstret någonstans på kroppen, till exempel på armen, magen eller skinkan, och låter det sitta där under en vecka. Därefter byter du och sätter på ett nytt plåster. När du har haft plåster i tre veckor ska du vara utan under en vecka, det är då du kommer få din mens. Även under den veckan är du skyddad mot en graviditet. När den fjärde veckan har gått sätter du på ett nytt plåster även om du fortfarande har mens.

Du kan leva som vanligt när du använder p-plåster. Det lossnar sällan av sig själv. Men det kan vara bra att kolla efter att det sitter som det ska. Du kan börja med p-ring eller p-plåster med en gång, oavsett om du har mens eller inte. Tänk på att det dröjer sju dagar innan du är skyddad mot en graviditet.

Fördelar och nackdelar

Fördelar

 • Du slipper tänka på att ta en tablett varje dag.
 • Du får ofta mindre och mer regelbunden mens, och även mindre mensvärk.
 • De ger en jämn och låg hormondos.
 • De ger skydd även vid magsjuka och diarré.
 • Du kan styra över och skjuta upp din mens.

Nackdelar

 • P-plåstret kan orsaka irritation på huden. Har du känslig hud är det bättre att välja något annat preventivmedel.
 • Med alla preventivmedel som innehåller kombinerade hormoner så finns risk för blodpropp. P-ring och p-plåster ska därför inte användas under de sex första veckorna efter att du har fött barn, då det finns en ökad risk för att få en blodpropp efter en förlossning.
 • I samband med att du börjar använda p-ring eller p-plåster kan du få huvudvärk, finnar, mellanblödningar, må illa eller känna dig nedstämd. Har besvären inte har gått över efter två till tre månader kan du istället pröva någon annan typ av skydd.

Få hjälp av Min Doktor för preventivmedelsärenden

 • Kostnadsfritt

 • 95% patientnöjdhet

 • Kort väntetid

 • Öppet dygnet runt

 • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Få hjälp med preventivmedel

När kan Min Doktor hjälpa?

Kontakta Min Doktor för att boka en preventivmedelsrådgivning. Vilket preventivmedel som passar dig bäst beror till exempel på om du vill ha ett långtidsverkande eller korttidsverkande skydd. Och om du vill ha preventivmedel med eller utan hormoner.