Hem > Hälsa och sjukdomar > Minipiller

Minipiller

Minipiller skiljer sig från vanliga p-piller genom att de bara innehåller könshormonet gestagen. De gör så att slemmet i livmoderhalsen blir segt, vilket försvårar för spermierna att ta sig till livmodern. Dessutom blir livmoderslemhinnan så tunn att ägg inte kan fästa.

Kostnadsfritt. Öppet dygnet runt.

Allmänt

Minipiller ska tas varje dag vid samma tidpunkt, utan uppehåll. Alla piller i varje cykel innehåller samma låga hormondos.

Fördelar

Minipiller är ett bra alternativ för kvinnor som inte vill eller kan äta p-piller som innehåller östrogen, till exempel på grund av högt blodtryck eller övervikt. Tar man dem vid samma tid varje dag så är risken för att bli gravid liten. Minipiller kan också användas under amning eftersom de inte påverkar bröstmjölken.

Nackdelar

När du använder minipiller blir mensen nästan alltid förändrad. Du kan få oregelbunden mens eller inga blödningar alls. Andra biverkningar är huvudvärk, humörförändringar, finnar, viktökning och minskad sexlust. Om besvären inte har försvunnit efter tre månader kan du prova någon annan typ av skydd istället.

Om du glömt att ta ditt minipiller

Skyddet påverkas av hur länge sedan det var du tog din tablett och vilken sorts minipiller du använder. För vissa minipiller får det gå högst 27 timmar emellan två tabletter, för andra gäller 36 timmar. Går det längre tid än så är du inte längre skyddad mot en graviditet. Läs därför vad som står i bipacksedeln till de minipiller som du använder.

Har du haft ett för långt avbrott mellan dina minipiller behöver du ta dem regelbundet under sju dagar innan du är skyddad mot graviditet igen. Under denna tid bör du använda kondom som skydd. Tänk på att spermier kan överleva i livmodern och äggledarna i flera dagar. Har du haft ett vaginalt samlag innan du missade att ta en tablett kan du behöva ta ett akut p-piller.

Om du blir magsjuk

Om du kräks eller får diarré inom tre till fyra timmar efter att du har tagit ett minipiller kan det hända att hormonerna inte har tagits upp av kroppen. Ta i så fall en ny tablett så snart som möjligt. Tänk på att använda kondom under de närmaste sju dagarna efter att du har varit magsjuk!

Om du vill börja med minipiller

Du kan börja ta minipiller med en gång. Det spelar ingen roll om du har mens eller inte. Observera att det tar sju dagar innan du har fullt skydd mot en graviditet. Börjar du ta dem på mensens första dag är du däremot skyddad från dag ett.

Om du vill sluta med minipiller Minipiller kan du sluta med när du vill, men tänk på att använda något annat skydd istället. För vissa dröjer det flera månader innan mensen kommer tillbaka, andra får regelbunden mens direkt. Kom ihåg att skydda dig vid sex även om mensen inte kommit tillbaka.

Få hjälp av Min Doktor för preventivmedelsärenden

  • Kostnadsfritt

  • 95% patientnöjdhet

  • Kort väntetid

  • Öppet dygnet runt

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för minipiller

När kan Min Doktor hjälpa?

Kontakta Min Doktor om du inte har något preventivmedel i dag men vill hitta något som passar dig eller behöver förnya ditt recept på minipiller.