Hem > Hälsa och sjukdomar > Preventivmedel > Minipiller

Minipiller

Minipiller och mellanpiller skiljer sig från vanliga p-piller genom att de bara innehåller könshormonet gestagen. De gör så att slemmet i livmoderhalsen blir segt, vilket försvårar för spermierna att ta sig till livmodern. Dessutom blir livmoderslemhinnan så tunn att ägg inte kan fästa.

Patientavgiften för barnmorskebesök är 0 kr.

Få hjälp med preventivmedelÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om minipiller

Minipiller ska tas varje dag vid samma tidpunkt, utan uppehåll. Alla piller i varje cykel innehåller samma låga hormondos. Ett alternativ till minipiller är mellanpiller, som innehåller samma hormon som minipiller, men i en högre dos. Den högre dosen gör så att du inte får ägglossning, vilket ger ett säkrare skydd och gör att du inte behöver vara lika punktlig med när du tar pillret. Det ska däremot inte gå över 36 timmar mellan varje mellanpiller.

Fördelar

Minipiller och mellanpiller är ett bra alternativ för kvinnor som inte vill eller kan äta p-piller som innehåller östrogen, till exempel på grund av högt blodtryck eller övervikt. Om man tar dem varje dag, är risken för att bli gravid liten. För att få ett säkert skydd mot graviditet måste du ta minipiller vid samma tidpunkt varje dag.

Både minipiller och mellanpiller kan användas under amning, eftersom de inte påverkar bröstmjölken.

Nackdelar

När du använder minipiller eller mellanpiller blir mensen nästan alltid förändrad. Du kan få oregelbunden mens eller inga blödningar alls. Andra biverkningar är huvudvärk, humörförändringar, akne, viktökning och minskad sexlust. Biverkningarna är oftast övergående, men om besvären inte har försvunnit efter 3 månader, kan du prova någon annan typ av skydd istället.

Om du glömt att ta ditt minipiller

För minipiller får det gå högst 27 timmar mellan två tabletter. För mellanpiller gäller 36 timmar. Om det går längre tid än så, är du inte längre skyddad mot en graviditet.

Om du har haft ett för långt avbrott mellan dina minipiller eller mellanpiller, behöver du ta dem regelbundet under 7 dagar innan du är skyddad mot graviditet igen. Under denna tid bör du använda kondom som skydd. Tänk på att spermier kan överleva i livmodern och äggledarna i flera dagar. Om du har haft ett vaginalt samlag innan du missade att ta en tablett, kan du behöva ta ett akut p-piller. Läs alltid vad som står i bipacksedeln till de piller som du använder, om du glömt ta ett piller.

Om du blir magsjuk

Om du blir magsjuk, kräks eller får diarré inom 3 till 4 timmar efter att du har tagit ett minipiller eller mellanpiller, kan det hända att hormonerna inte har tagits upp av kroppen. Ta i så fall en ny tablett så snart som möjligt. Tänk på att använda kondom under de närmaste 7 dagarna efter att du har varit magsjuk!

Om du vill börja med minipiller

Du kan börja ta minipiller och mellanpiller med en gång. Det spelar ingen roll om du har mens eller inte. Observera att det tar 7 dagar innan du har fullt skydd mot en graviditet. Om du börjar att ta dem på mensens första dag, är du däremot skyddad från dag ett.

Om du vill sluta med minipiller

Du kan sluta med minipiller och mellanpiller när du vill, men tänk på att använda något annat skydd istället om du inte vill bli gravid. För vissa dröjer det flera månader innan mensen kommer tillbaka, medan andra får regelbunden mens direkt. Kom ihåg att skydda dig vid sex även om mensen inte kommit tillbaka.

Få hjälp med preventivmedel

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Få hjälp med preventivmedel

När kan Min Doktor hjälpa?

Kontakta Min Doktor om du inte har något preventivmedel i dag, men vill hitta något som passar dig eller behöver förnya ditt recept på minipiller eller mellanpiller.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-24