Hem > Hälsa och sjukdomar > Preventivmedel > Akut p-piller

Akut p-piller

Ett akut p-piller minskar risken för att bli gravid om du har haft oskyddat sex. Tabletten innehåller ett hormon som gör att ägglossningen uteblir eller skjuts fram, men avbryter inte en graviditet om ägget redan blivit befruktat. Det är inte samma sak som att ta ett abortpiller eller att göra abort.

Patientavgiften för barnmorskebesök är 0 kr.

Få hjälp med preventivmedelÖppet alla dagar, dygnet runt.

När kan akut p-piller användas?

  • Om du har haft oskyddat samlag

  • Om du har glömt att ta ditt p-piller i tid

  • Om kondomen glidit av eller gått sönder

Ju tidigare du tar tabletten desto mindre är risken för att du blir gravid. Det finns två olika sorters akut p-piller, även kallat dagen efter-piller, att välja på. Det ena kan tas upp till 3 dygn efter samlag, den andra upp till 5 dygn efteråt. Båda sorter kan köpas receptfritt på apoteket. För att vara helt säker på att du inte blivit gravid bör du göra ett graviditetstest 3 till 4 veckor efter att du har tagit ett akut p-piller.

Om du kräks inom 3 timmar efter att du har tagit tabletten, finns risk för att kroppen inte hunnit ta upp hormonet. Ta i så fall en ny tablett.

När bör akut p-piller inte användas?

Akut p-piller är en nödlösning om du har haft oskyddat sex och vill minska risken för att bli gravid. Pillret bör inte användas som ett regelbundet skydd mot graviditet. Det ger inte lika bra skydd som andra preventivmedel.

Om du ammar, bör du rådgöra med en läkare eller med personal på apoteket kring vilket slags akut p-piller du kan använda och hur det ska tas.

Biverkningar

Du kan få vissa biverkningar av att ta ett akut p-piller, såsom illamående, huvudvärk och ont i magen, men det brukar gå över efter något dygn. Det kan också påverka din mens och göra så att mensen kommer lite tidigare eller senare än vanligt. Du kan också få mellanblödningar.

Få hjälp med preventivmedel

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Få hjälp med preventivmedel

När kan Min Doktor hjälpa?

Kontakta Min Doktor för en preventivmedelsrådgivning, om du vill skydda dig mot att bli gravid.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-24