Förskjuta mensen

Få hjälp med förskjuta mensen

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Allmänt

Om du inte vill ha mens vid en viss tidpunkt går det att någon enstaka gång förskjuta mensen, det vill säga senarelägga tidpunkten för mens. Två olika sorters preparat kan användas för att senarelägga mensen.

Menstruationscykeln styrs av hormoner och kan därför påverkas av mediciner som innehåller en eller flera hormoner. Du kan antingen förskjuta mensen genom p-piller eller genom att använda ett preparat som innehåller gulkroppshormon.

Att förskjuta mensen genom p-piller

P-piller är ett preventivmedel som skrivs ut av barnmorska eller läkare. Genom en kombination av olika hormoner (ofta östrogen och gulkroppshormon) förhindrar p-piller ägglossning, vilket i sin tur gör att du inte kan bli gravid.

Om du tar p-piller som preventivmedel kan du använda det för att tillfälligt skjuta upp din mens. Om du vill senarelägga mensen hoppar du över sockerpillren och går direkt vidare på en ny p-pillerkarta. På så sätt uteblir mensen.

Du kan få mellanblödningar trots att du hoppar över mensen genom p-piller, men oftast blöder du inte lika mycket som vid en vanlig menstruation.

Att förskjuta mensen genom preparat med gulkroppshormon

Det går även att senarelägga mensen med ett preparat som innehåller gulkroppshormon. Gulkroppshormon finns naturligt i kroppen och har en viktig roll i menstruationscykeln.

För att skjuta upp mensen behöver du börja ta preparat med gulkroppshormon senast tre dagar före förväntad menstruation. Livmoderslemhinnan stöts då inte bort  utan blir kvar så länge du tar tabletterna. När du upphör med behandlingen kommer mensen efter en till två dagar. Du bör inte behandla dig med gulkroppshormon mer än 14 dagar i rad.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du vill förskjuta mensen går det bra att kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig med både information och preparat.

Få hjälp med förskjuta mensen

0 kr
  • BankID för säker inloggning
  • Snabbt svar dygnet runt
  • Konsultation och behandling
  • Öppet alla dagar året om
  • Frikort gäller
Sök vård för förskjuta mensen

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det