Hem > Hälsa och sjukdomar > Kvinnors hälsa > Skjuta upp mens

Skjuta upp mens

Ibland kommer mensen olägligt. Om du vill få hjälp med att skjuta upp mensen någon enstaka gång, eller under en längre period, är du välkommen att kontakta Min Doktor.

Sök vård för skjuta upp mensÖppet alla dagar, dygnet runt.

Hur kan jag skjuta upp min mens?

Menscykeln styrs av ett samspel mellan flera olika hormoner, däribland gulkroppshormonet, progesteron. Progesteron har flera viktiga funktioner i kroppen, inte minst att se till att livmodern är redo för en graviditet. Under början av menscykeln blir livmoderns slemhinna tjockare och får fler blodkärl, vilket är nödvändigt för att den ska kunna ta emot ett embryo. Efter ägglossningen stiger nivåerna av gulkroppshormon, och det är det som håller slemhinnan intakt inne i livmodern. 

Så länge du har tillräckligt mycket progesteron i kroppen förblir livmoderslemhinnan på sin plats. När nivåerna av progesteron sjunker, mot slutet av menscykeln, bryts slemhinnan ner. Resterna förs ut som en blödning, det vill säga mensen. Om du tillför progesteron – eller gestagen som det heter i läkemedelsform – sker inte den här bortstötningen av slemhinnan, och då slipper du mens.

Skjuta upp mens om du använder preventivmedel med hormoner

Många som använder P-stav eller P-spruta får väldigt lite blödning eller ingen blödning alls. Men om du äter P-piller, använder P-ring eller P-plåster, kan du ha en mensliknande blödning. De flesta P-piller av kombinationstyp, som innehåller både östrogen och gestagen, tas i 21 dagar följt av ett uppehåll på en vecka, och det är då blödningen kommer. Under den veckan tar du antingen inte några piller alls, eller sockerpiller som inte innehåller hormoner.

Om du vill undvika mens, hoppar du helt enkelt över den hormonfria perioden och börjar på en ny karta direkt. På samma sätt kan du som använder P-ring eller P-plåster skjuta upp mensen genom att skippa de hormonfria dagarna. Hur länge det är möjligt att skjuta upp mensen på det här sättet varierar. Du kan fortsätta hoppa över de hormonfria dagarna fram tills att du får en blödning, och göra uppehåll då. 

Det är inte säkert att du blir helt blödningsfri med den här metoden, men en eventuell blödning brukar vara mycket mindre. Du bör helst ha använt ditt preventivmedel med hormoner i minst 2 till 3 månader innan du börjar förskjuta mensen, och du bör rådgöra med en läkare eller barnmorska först.

Skjuta upp mens med kortvarig hormonbehandling

Om du inte använder något preventivmedel med hormoner, kan du få recept på en tillfällig behandling med gulkroppshormon. Då ska du börja ta tabletterna senast 3 dagar före förväntad mens. Du kan ta tabletterna i max 14 dagar. Därefter kommer mensen normalt inom 2 till 3 dagar. 

Sådana här läkemedel kan inte användas om du redan har preventivmedel med hormoner och de får inte tas flera månader i rad. Observera att den här behandlingen inte skyddar mot graviditet. Om du vill använda preventivmedel under tiden, behöver det vara ett preventivmedel utan hormoner, som kondom eller pessar. 

Går det att skjuta upp mens naturligt?

Behandling med gulkroppshormon är på sätt och vis naturligt, eftersom det är samma hormon som redan finns i kroppen. Däremot finns det inga receptfria mediciner, naturläkemedel eller kosttillskott som kan påverka kroppens hormonspel på ett sätt som är både effektivt och säkert.

Om du vill skjuta upp mensen, rekommenderar vi att du använder läkemedel som är avsedda för ändamålet. Då vet du att de har gått igenom många olika tester och prövningar innan de blivit godkända. Du kan också känna dig trygg med att din läkare eller barnmorska har gjort en genomtänkt bedömning av dina eventuella hälsorisker, innan de skriver ut receptet.

Går det att stoppa mensen om den redan har börjat?

När du väl har fått mens är det för sent att ta tabletter med gulkroppshormon. Om du har rikliga blödningar, och är frisk i övrigt, kan du prova att ta receptfria blödningshämmande medel med tranexamsyra, som minskar blödningen med upp till 50 procent. Då kan antalet dagar du har mens bli färre. 

Hur kan jag få hjälp med mensförskjutning?

Både preventivmedel med hormoner och tabletter för korttidsbehandling är receptbelagda, och skrivs ut av barnmorska eller läkare.

Sök vård för skjuta upp mens

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för skjuta upp mens

Vad kan jag göra själv?

Det finns inte någon huskur för att slippa mens. Om du vill minska besvären vid mens, kan du använda receptfria läkemedel, som värktabletter mot mensvärk eller blödningshämmande medel om du har riklig mens. Du kan också prova olika sorters mensskydd, till exempel menskopp eller menstrosa, för att hitta det skydd som du trivs bäst med. Fysisk aktivitet eller en värmedyna mot magen kan lindra om du har mensvärk. 

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du vill förskjuta mensen, går det bra att kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig med både rådgivning och recept.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2024-01-24

Författare:

Boel Sandros, Medicinsk skribent, Min Doktor

Faktagranskad av:

Therese Sok, Legitimerad barnmorska, Min Doktor