Hem > Hälsa och sjukdomar > Kvinnors hälsa > Förskjuta mensen

Förskjuta mensen

Om du inte vill ha mens vid en viss tidpunkt går det att någon enstaka gång förskjuta mensen, det vill säga senarelägga tidpunkten för mens. Två olika sorters preparat kan användas för att senarelägga mensen.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om förskjutning av mens

Menstruationscykeln styrs av hormoner och kan därför påverkas av mediciner som innehåller en eller flera hormoner. Du kan antingen förskjuta mensen genom p-piller eller genom att använda ett preparat som innehåller gulkroppshormon.

Att förskjuta mensen genom p-piller

P-piller är ett preventivmedel som skrivs ut av barnmorska eller läkare. Genom en kombination av olika hormoner (ofta östrogen och gulkroppshormon) förhindrar p-piller ägglossning, vilket i sin tur gör att du inte kan bli gravid.

Om du tar p-piller som preventivmedel kan du använda det för att tillfälligt skjuta upp din mens. Om du vill senarelägga mensen hoppar du över sockerpillren och går direkt vidare på en ny p-pillerkarta. På så sätt uteblir mensen.

Du kan få mellanblödningar trots att du hoppar över mensen genom p-piller, men oftast blöder du inte lika mycket som vid en vanlig menstruation.

Att förskjuta mensen genom preparat med gulkroppshormon

Det går även att senarelägga mensen med ett preparat som innehåller gulkroppshormon. Gulkroppshormon finns naturligt i kroppen och har en viktig roll i menstruationscykeln.

För att skjuta upp mensen behöver du börja ta preparat med gulkroppshormon senast tre dagar före förväntad menstruation. Livmoderslemhinnan stöts då inte bort  utan blir kvar så länge du tar tabletterna. När du upphör med behandlingen kommer mensen efter en till två dagar. Du bör inte behandla dig med gulkroppshormon mer än 14 dagar i rad.

Sök vård för förskjuta mensen

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för förskjuta mensen

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du vill förskjuta mensen går det bra att kontakta Min Doktor. Vi hjälper dig med både information och preparat.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-27