Preventivmedel utan hormoner

Få hjälp med preventivmedel utan hormoner

0 kr
 • BankID för säker inloggning
 • Snabbt svar dygnet runt
 • Konsultation och behandling
 • Öppet alla dagar året om
Läs mer om hälsa & sjukdomar

Allmänt

Preventivmedel utan hormoner är ett sätt att skydda sig mot att bli gravid. Ett exempel på det är kopparspiral. Det finns även preventivmedel med hormoner, exempelvis p-piller, minipiller, p-stav, p-plåster och p-ring.

Vill du använda ett preventivmedel utan hormoner är kopparspiral ett alternativ. Den sätts fast inne i livmodern och påverkar miljön i livmodern så att spermierna blir mindre rörliga och både ägg och spermier förlorar sin funktion.

Andra preventivmedel utan hormoner är kondom, pessar och femidom. De gör så att spermierna inte kan ta sig in i livmodern.

Att använda ”säkra perioder” som preventivmetod innebär att man bara har samlag under de dagar när risken för befruktning är liten. Det finns olika hjälpmedel för att ta reda på när man har sin ägglossning och fruktsamma period, till exempel p-dator.

Genom operation kan man också ta bort möjligheten att bli gravid eller göra någon annan gravid, så kallad sterilisering.

Kopparspiral

Kopparspiral är ett av de säkraste preventivmedlen. Spiralen är bara några centimeter lång och innehåller inga hormoner utan är gjord av plast och har ett skaft som är lindat med en tunn koppartråd. Koppartråden förändrar miljön i livmodern så att ägg inte kan fästa. Din ägglossning påverkas dock inte.

Kopparspiralen sätts in i samband med en gynekologisk undersökning och det kan göras när som helst under menscykeln. Den kan också användas som en akut preventivmetod. Då sätts spiralen in inom fem dygn efter ett oskyddat samlag.

När spiralen sätts på plats kan det göra lite ont men det brukar vara övergående. Smärtstillande tabletter kan hjälpa mot eventuell smärta under de första dagarna. Veckorna efter att spiralen har satts in kan du få kan du få mellanblödningar eller blodblandade flytningar. Du kan ha samma spiral i upp till fem år. Så fort du tar ut den finns möjlighet att bli gravid.

Fördel och nackdel

Fördel

 • Enkel preventivmetod. Du behöver inte komma ihåg att ta några tabletter.
 • Innehåller inga hormoner som kan ge biverkningar

Nackdel

 • Vissa kan känna obehag eller smärta när spiralen sätts in.
 • Den kan ge större blödningar och ökad smärta vid mens.

När kan Min Doktor hjälpa?

Vilket preventivmedel som passar dig bäst beror till exempel på om du vill ha ett långtidsverkande eller korttidsverkande skydd och om du vill ha preventivmedel med eller utan hormoner. Kontakta Min Doktor för preventivmedelsrådgivning.

Få hjälp med preventivmedel utan hormoner

0 kr
 • BankID för säker inloggning
 • Snabbt svar dygnet runt
 • Konsultation och behandling
 • Öppet alla dagar året om
 • Frikort gäller
Få hjälp med preventivmedel

Så funkar det

1.

Svara på frågor om dina besvär

Du beskriver dina besvär genom att svara på frågor om dina symptom och i vissa fall skicka in bilder som du tar med mobilen.

2.

Prata med din läkare

Vi använder mess, telefon eller video – allt efter behov för att läkaren ska förstå dig och dina besvär rätt.

3.

Få diagnos och behandling

Vi ställer diagnos och hjälper dig med lämplig behandling. Vid behov hämtas medicin ut på valfritt apotek.
Gå vidareSå funkar det

Så funkar det