Av: Min Doktor, 2024-05-07

Så tar du bort en fästing

Med bara ben och uteliv kommer också risken för fästingar. Om du eller ditt barn får en fästing är det viktigt att ni tar bort den på rätt sätt. Men hur ska man egentligen ta bort en fästing? Och vad gör man om huvudet sitter kvar? Min Doktors läkare berättar hur du ska gå tillväga i 5 enkla steg.

5 enkla steg för att ta bort en fästing:

  1. Ta tag om fästingen med en fästingborttagare eller med en pincett, undvik att klämma ihop den med fingrarna.

  2. Ta tag om fästingen så nära munnen på den som möjligt, alltså så nära din eller ditt barns hud som du kan.

  3. Dra sedan fästingen försiktigt och rakt ut, fästingen ska inte vridas loss.

  4. Efteråt kan du tvätta såret med tvål och vatten och/eller med desinfektionsvätska.

  5. Om en del av fästingen, till exempel huvudet, finns kvar i såret kan du försöka ta bort resterna av fästingen med nål och pincett. Detta är dock inte nödvändigt då det inte ökar risken för infektionssmitta.

Så tar du bort en fästing stegvis
Så tar du bort en fästing stegvis

Hur snabbt måste man ta bort en fästing?

Om du fått ett fästingbett ska du plocka bort fästingen så snart som möjligt, detta eftersom risken för fästingburen smitta ökar ju längre du låter fästingen sitta kvar. 

– Det är viktigt att undersöka varandra noggrant efter fästingar efter att ha vistats i en miljö där fästingar kan förekomma. TBE överförs dessvärre direkt vid bettet, men det kan ta mer än ett dygn för borreliabakterier att överföras från fästingen till dig, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor och fortsätter:

– Fästingar kan vandra runt på kroppen i timmar i jakt på ett varmt och fuktigt ställe. De trivs bäst i hårbeväxta områden och där huden är som tunnast - exempelvis i hårbotten, runt underlivet och i böjveck. 

Vad gör man efter man tagit bort en fästing?

Det är vanligt att det blir en rodnad runt fästingbettet direkt efter. Det är inte farligt, men om rodnaden inte försvinner inom en vecka eller om området runt bettet svullnar upp kan det röra sig om borrelia

– De flesta fästingbett leder inte till borrelia eller TBE, men det är viktigt att vara uppmärksam på symptomen, säger Hans Lindholm och fortsätter:

– Om du drabbas av en rodnad som kommer först efter en vecka, och som växer sig större än fem centimeter ska den undersökas. Det kan du få hjälp med hos Min Doktor. Får du feber, huvudvärk eller ont i leder och muskler 1-4 veckor efter bettet ska du söka fysisk vård då det kan indikera TBE. 

Så kan du skydda dig mot fästingbett

  • Undersök kroppen noggrant efter du vistats i en miljö där fästingar förekommer.

  • Använd medel som skyddar mot fästingar, till exempel myggmedlet Moskito Guard som går att köpa på Min Doktors mottagningar.

  • Använd täckande kläder och stoppa in byxorna i strumporna när du vistas i naturen.

  • Var uppmärksam på symptom för borrelia och TBE efter att du blivit fästingbiten.

Läs mer: tips på hur du skyddar dig mot borrelia

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: