Av: Min Doktor, 2023-07-19

Så undviker du magsjuka under rötmånaden

Under rötmånaden ökar risken för att åka på matförgiftning. Men när är det egentligen rötmånad, när slutar den och hur undviker man att drabbas av matförgiftning? Min Doktors läkare ger svar, och har samtidigt några goda råd om du skulle drabbas av magsjuka.

Vad är rötmånad?

I sommarens varma och fuktiga klimat håller livsmedel sämre. Detta eftersom vädret är optimalt för både mögel och bakterier, och om vi får i oss dem kan de göra oss sjuka i matförgiftning. Därför brukar en period under sensommaren kallas för just rötmånaden – en månad där maten lätt ruttnar. 

När är det rötmånad?

Rötmånaden infaller vanligtvis mellan slutet av juli månad till slutet av augusti månad, men beroende på vädret kan den infalla både tidigare och senare än så.

7 tips för att undvika matförgiftning

  • Följ den gamla devisen: varm mat ska hållas varm, kall mat ska hållas kall.

  • Tvätta händerna noggrant innan du lagar mat, och efter att du har hanterat rått kött.

  • Diska skärbrädor och knivar som du använt till rått kött noggrant efter användning.

  • Använd kylklampar eller kylväska under resan från mataffären och lägg in maten i kylen så fort du kommit hem. Glöm inte heller kylklampen till sommarutflykternas matsäckar.

  • Låt inte tillagad mat stå framme i rumstemperatur under en längre tid. Kyl istället maten om du inte planerar att äta den direkt.

  • När du grillar, använd inte samma tallrik till rått kött som till det färdiggrillade köttet.

  • Hetta upp maten ordentligt. Många bakterier dör vid hög temperatur.

Läs mer om dietistens bästa knep under rötmånaden.

Drabbad? Håll koll på vätskebalansen

Om du trots allt drabbas av matförgiftning är det viktigt att hålla koll så du inte blir uttorkad.

– Vid kräkningar och diarréer förlorar kroppen mycket vätska. Därför är det viktigt att försöka få i sig vatten eller vätskeersättning. Försök dricka lite och ofta om du mår väldigt dåligt, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor.

Du kan blanda egen vätskeersättning av vatten, salt och socker, eller köpa vätskeersättning receptfritt på apotek. Till små barn ska du använda färdigblandad vätskeersättning från apoteket, eftersom en för hög salthalt kan vara skadligt.

– När du väl mår bättre kan du testa att äta mindre portioner av till exempel buljong, ris eller vitt bröd som är snällt för magen. Försök att undvika mat med mycket fibrer i början, berättar Hans Lindholm.

Här hittar du mer läsning om hur mycket vatten man ska dricka per dag.

Sök vård om du inte blir bättre

Matförgiftning är för det mesta helt ofarligt och du blir bättre av dig själv. Men om du eller ditt barn visar tecken på kraftig uttorkning ska ni söka vård på närmaste vårdcentral. Om dina magbesvär inte går över efter ett par dagar kan Min Doktors läkare hjälpa dig med bedömning och eventuell behandling.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: