Av: Min Doktor, 2021-08-09

Undvik matförgiftning under rötmånaden

Rötmånaden har anlänt och många livsmedel håller sig sämre än vanligt i sommarvärmen. Min Doktors läkare berättar om hur du undviker att drabbas av matförgiftning, och ger några goda råd om du trots allt drabbas.

Sommarens varma och fuktiga klimat är optimalt för både mögel och bakterier, och om vi får i oss dem kan de göra oss sjuka.

– Vid kräkningar och diarréer förlorar kroppen mycket vätska. Därför är det viktigt att försöka få i sig vatten eller vätskeersättning. Försök dricka lite och ofta om du mår väldigt dåligt. Du kan blanda egen vätskeersättning av vatten, salt och socker, eller köpa vätskeersättning receptfritt på apotek, säger Gerda Nilsson, specialistläkare i allmänmedicin hos Min Doktor och fortsätter:

– Till små barn rekommenderar jag att använda färdigblandad vätskeersättning från apoteket, eftersom en för hög salthalt kan vara skadligt. När du väl mår bättre kan du testa att äta mindre portioner av till exempel buljong, ris eller vitt bröd som är snällt för magen. Försök att undvika mat med mycket fibrer i början.

7 tips för att undvika matförgiftning

  1. Följ den gamla devisen: varm mat ska hållas varm, kall mat ska hållas kall.

  2. Tvätta händerna noggrant innan du lagar mat, och efter att du har hanterat rått kött.

  3. Diska skärbrädor och knivar som du använt till rått kött noggrant efter användning.

  4. Använd kylklampar eller kylväska under resan från mataffären och lägg in maten i kylen så fort du kommit hem. Glöm inte heller kylklampen till sommarutflykternas matsäckar.

  5. Låt inte tillagad mat stå framme i rumstemperatur under en längre tid. Kyl istället maten om du inte planerar att äta den direkt.

  6. När du grillar, använd inte samma tallrik till rått kött som till det färdiggrillade köttet.

  7. Hetta upp maten ordentligt. Många bakterier dör vid hög temperatur.

Sök vård om du inte blir bättre

Matförgiftning är för det mesta helt ofarligt och du blir bättre av dig själv. Men om du eller ditt barn visar tecken på kraftig uttorkning ska ni söka vård på närmaste vårdcentral. Om dina magbesvär inte går över efter ett par dagar kan Min Doktors läkare hjälpa dig med bedömning och eventuell behandling.

Dela artikeln: