Av: Min Doktor, 2022-07-11

Dietistens knep under rötmånaden

Under rötmånaden frodas bakterier som kan göra oss sjuka. Men genom enkla knep kan du dels undvika att slänga en massa mat i onödan, och dels minska risken att bli magsjuk. Paula Frösell, dietist hos ICA, delar med sig av sina bästa tips för att äta gott och säkert under rötmånaden.

– När det är fuktigt och varmt ute råder perfekta förhållanden för bakterier och mögel. De kan förstöra mat och göra oss sjuka om vi äter den, berättar Paula Frösell och fortsätter:

– Råden under rötmånaden är egentligen samma som under resten av året, men nu gäller det att vara särskilt noga.

Paulas 6 tips under rötmånaden

 1. Varm mat och kall mat

  Huvudregeln för att undvika att bli matförgiftad är att kall mat ska hållas kall, och att varm mat ska vara ordentligt varm. Många bakterier dör nämligen vid hög temperatur. Eventuella rester ska kylas ner så fort som möjligt.

 2. Bryt inte kylkedjan

  Var noga med att hålla maten kall, från att den lämnar butiken till att den landar hemma i kyl och frys. Riktigt varma dagar kan det vara klokt att förvara maten i en kylväska med kylklampar mellan butiken och hemmet och att inte ta omvägar för andra ärenden på vägen hem.

 3. Planera

  Planera dina inköp och måltider i förväg för att undvika att köpa hem mer än vad som kommer gå åt. Låt inte heller maten stå framme på middagsbordet för lång tid – mat som står framme i rumstemperatur kommer snabbt få förkortad hållbarhet.

 4. Håll ordning i kylen

  Kontrollera att kylen håller kallt, +4 grader är lagom, och var så effektiv du kan när du plockar ur och in i den. Passa på att ta allt från kylen som behövs på en gång istället för att öppna och stänga flera gånger. Det är också bra att hålla ordning och reda i kylen. Då blir det lättare att hitta, hålla koll på datum och äta upp det som först behöver ätas upp.

 5. Var noga med hygienen

  Vid hantering av mat är det alltid viktigt att hålla god hygien. Tvätta händerna innan matlagning och måltid och håll skärbrädor, knivar och köksbänkar rena. Rått kött ska separeras från övriga livsmedel och var särskilt noga med diskning av knivar och skärbrädor som hanterat just kött eller kyckling.

 6. Lita på dina sinnen

  Som alltid gäller att titta, lukta och smaka på maten du ska äta så att du inte slänger fullt duglig mat i onödan. Lita på dina sinnen – verkar maten okej så går den bra att äta.

Paulas tips på god mat i sommarvärmen: halstrad lax med slaw på hjärtsallad

Faktagranskad av:

Paula Frösell, dietist

Dela artikeln: