Av: Min Doktor, 2019-01-18

Skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka

Det är högsäsong för vinterkräksjukan. Men vad är egentligen skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka. Vår allmänläkare hjälper dig reda ut begreppen.

Magsjuka brukar man kalla det när man fått en infektion i mag- eller tarmsystemet. Infektionen kan ha orsakats av virus, bakterier eller parasiter. Magsjuka är alltså ett slags samlingsnamn för dessa infektioner. Vinterkräksjuka är en mer specifik infektion som är orsakat av ett virus som kallas calicivirus.

– Symtomen vid vinterkräksjuka brukar komma snabbt och vara intensiva, förklarar Ola Gavelin, specialistläkare inom allmänmedicin.

Magsjuka sprids via direktkontakt eller mat

De virus, bakterier och parasiter som orsakar magsjuka kan spridas genom direktkontakt med en person som är sjuk, eller via mat som hanterats av en person som är infekterad. En stor del insjuknar genom förorenat vatten eller mat, som kyckling, äggprodukter och kött. Även mat och grönsaker som är sköljda i förorenat vatten och inte har kokats kan sprida smitta, som frysta bär och grönsaker. Extra vanligt är det att drabbas på detta sätt utomlands.

– Det viktigaste man kan göra för att förhindra smitta är att vara noggrann med handhygienen och tvätta sig regelbundet med tvål och vatten, samt att vara uppmärksam på att bara äta väl tillagad mat.

Tips för att slippa få vinterkräksjuka

Vinterkräksjuka brukar framför allt vara vanlig under vinterhalvåret, men man kan få det under hela året. Orsaken till att den är extra vanlig under vintern är antagligen på grund av att vi vistas mer inomhus och närmare varandra.

– Det viktigaste för att förebygga att bli smittad är även här att vara noggrann med handhygienen, att tvätta sig regelbundet med tvål och vatten och därefter torka händerna noggrant. Handsprit har tyvärr ingen effekt på caliciviruset, säger Ola Gavelin och fortsätter:

– I möjligaste mån är det också bra att undvika kontakt med misstänkt smittade. Är man sjuk ska man undvika att laga mat till andra och det kan även vara lämpligt att undvika bufféer eftersom viruset kan smitta genom dricksvatten eller mat som sköljts i förorenat vatten och sedan inte har kokats. Dessutom kan det vara bra att använda en egen handduk när man är sjuk.

Det tar vanligtvis mellan 12 och 48 timmar från det att du blir smittad tills du blir sjuk, och du blir oftast bättre inom ett till tre dygn.

20 procent är immuna

Kanske tillhör du den lyckligt lottade delen av befolkningen som inte kan bli smittad. 20 procent av befolkningen har nämligen en genvariant som gör att de inte kan bli smittad av den vanligaste sorten av vinterkräksjuka.

– Dock har det på senare år dykt upp varianter på viruset som även kan smitta de immuna. Så helt säker kan man aldrig vara.

Då ska du söka vård

Om du trots att du endast försöker få i dig små portioner vätska, inte kan behålla någon vätska och samtidigt känner dig matt och tagen är det bra att kontakta vården, likaså om du får hög feber eller blod i avföringen eller kräkningarna.

– När du är hemma är det bra att försöka vila så mycket som möjligt, och försök dricka små mängder men ofta, säger Ola Gavelin.

Dela artikeln: