Av: Min Doktor, 2023-01-13

Skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka

Det är högsäsong för vinterkräksjukan. Men vad är egentligen skillnaden mellan magsjuka och vinterkräksjuka? Och finns det något man kan göra för att skydda sig mot att bli smittad av vinterkräksjuka eller magsjuka? Min Doktors läkare ger svar och hjälper dig reda ut begreppen.

Varför blir man magsjuk och vinterkräksjuk?

Magsjuka brukar man kalla det när man fått en infektion i mag- eller tarmsystemet. Infektionen kan ha orsakats av virus, bakterier eller parasiter. Magsjuka är alltså ett slags samlingsnamn för dessa infektioner. Vinterkräksjuka är en mer specifik infektion som är orsakat av ett virus som kallas calicivirus.

— Symptomen vid vinterkräksjuka brukar komma snabbt och vara intensiva. Det tar vanligtvis mellan 12 och 48 timmar från det att du blir smittad tills du blir sjuk, och du blir oftast bättre inom ett till tre dygn, förklarar Harald Zetterquist, läkare hos Min Doktor.

Magsjuka sprids via direktkontakt eller mat

De virus, bakterier och parasiter som orsakar magsjuka kan spridas genom direktkontakt med en person som är sjuk, eller via mat som hanterats av en person som är infekterad. En stor del insjuknar genom förorenat vatten eller mat, som kyckling, äggprodukter och kött. Även mat och grönsaker som är sköljda i förorenat vatten och inte har kokats kan sprida smitta, som frysta bär och grönsaker. Extra vanligt är det att drabbas på detta sätt utomlands.

— Det viktigaste man kan göra för att förhindra att smittas av magsjuka är att vara noggrann med handhygienen och tvätta sig regelbundet med tvål och vatten, samt att vara uppmärksam på att bara äta väl tillagad mat, säger Harald Zetterquist.

Hur kan man skydda sig mot vinterkräksjuka?

Vinterkräksjuka brukar framför allt vara vanlig under vinterhalvåret, men man kan få det under hela året. Orsaken till att den är extra vanlig under vintern är antagligen på grund av att vi vistas mer inomhus och närmare varandra. 

 Harald har några tips för att minska risken för att drabbas av vinterkräksjuka:

  • Tvätta dig regelbundet med tvål och vatten och torka därefter händerna noggrant

  • Kom ihåg att handsprit inte har någon effekt på calicivirus

  • Undvik i möjligaste mån kontakt med misstänkt smittade

  • Om du är sjuk, undvik att laga mat till andra

  • Använd en egen handduk när du är sjuk

  • Håll handtag och kranar rena och städa av badrummet efter varje besök

  • Respektera 48-timmarsregeln om du har blivit sjuk och stanna hemma tills dess att du inte längre smittar

20 procent är immuna mot vinterkräksjuka

Kanske tillhör du den lyckligt lottade delen av befolkningen som inte kan bli smittad. 20 procent av befolkningen har nämligen en genvariant som gör att de inte kan bli smittade av den vanligaste sorten av vinterkräksjuka.

— Dock har det på senare år dykt upp varianter på viruset som även kan smitta de immuna. Så helt säker kan man aldrig vara.

Då ska du söka vård för vinterkräksjuka

Du kan drabbas av vinterkräksjuka flera gånger, både som vuxen och barn. Läs mer om vinterkräksjuka hos barn. Oftast klarar du dig med egenvård.

— Det är bra att försöka vila så mycket som möjligt, och att försöka dricka små mängder men ofta, säger Harald Zetterquist.

Om du inte kan behålla någon vätska och samtidigt känner dig matt och tagen, eller om du är orolig över uttorkning till följd av vinterkräksjuka, kan du kontakta Min Doktor för bedömning. Äldre personer eller småbarn som har drabbats av uttorkning bör söka vård akut. Om du är äldre eller står på vissa mediciner och blir kraftig uttorkad, ökar risken för att drabbas av njurskador.

Faktagranskad av:

Harald Zetterquist, medicinsk chef hos Min Doktor

Dela artikeln: