Kan jag förebygga halsfluss med huskurer?

Senast uppdaterad 2024-09-16
Läkaren tipsar
Kan jag förebygga halsfluss med huskurer?
Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som kan orsakas av både bakterier och virus. Min Doktors läkare berättar varför man får halsfluss, om skillnaden mellan halsfluss och ont i halsen, hur halsfluss kan förebyggas och ger 7 råd till dig som har drabbats av halsfluss.

Varför får man halsfluss?

Att ha ont i halsen är mycket vanligt och i de flesta fall är det en virusinfektion som orsakar symptomen. I mer ovanliga fall kan smärtan i halsen bero på bakterieorsakad halsfluss. Då rör dig sig mestadels om streptokockbakterier som smittar lätt. Vanliga symptom vid bakterieorsakad halsfluss är:

  • Ont i halsen

  • Svårigheter att svälja

  • Vitprickig beläggning på halsmandlarna

  • Feber

  • Svullna lymfkörtlar under käken

Halsfluss eller ont i halsen?

Symptomen för halsfluss kan likna de symptom man får av andra sjukdomar, som till exempel förkylning och körtelfeber. Så hur vet man om ens halsont beror på bakterieorsakad halsfluss eller inte? Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor, förklarar:

– Om du har ont i halsen med svullna halsmandlar som har en vitprickig beläggning utan att du har några förkylningssymptom kan det röra sig om en bakterieorsakad halsfluss. Halsfluss går ofta över av sig själv, men om den är orsakad av bakterier kan det i vissa fall bli aktuellt med antibiotikabehandling. Virusinfektioner kan dock aldrig behandlas med antibiotika.

Läs mer: Vad orsakar återkommande halsinfektioner?

Kan man förebygga halsfluss?

På nätet kan du ta del av flera olika huskurer som sägs förebygga halsont. Tyvärr saknar många av dem vetenskapligt stöd och lovar mer än de kan hålla. Men enligt Hans Lindholm finns det faktiskt några saker du kan tänka på för att minska risken för att bli sjuk:

– Bakterieorsakad halsfluss smittar mycket enkelt. Därför är det viktigt med hygienen. Tvätta händerna ofta och undvik närkontakt med smittade. Att inte dela handdukar och att tvätta filtar och gosedjur kan vara en bra idé om någon i familjen har drabbats av halsfluss, säger Hans och fortsätter:

– Du kan bli smittad av streptokocker igen, trots att du nyligen haft det. Därför är det bra att efter en halsfluss noga rengöra dina barns nappar och nappflaskor, och att byta ut tandborstar, för att undvika att du eller dina barn blir sjuka igen. 

7 råd som hjälper vid halsfluss

Det finns flera saker du kan göra själv när du har drabbats av halsfluss: 

  1. Receptfria läkemedel mot smärta kan verka lindrande vid halsont

  2. Det finns flera olika typer av receptfria halstabletter som kan minska smärtan i halsen

  3. Försök få i dig mycket vätska. Det kan kännas lenande att dricka något varmt 

  4. Kyla kan också lindra vid halsont. Att till exempel äta yoghurt eller glass kan kännas skönt.

  5. Se till att vila mycket 

  6. Var noga med hygienen för att minska risken för att föra smittan vidare, eller att bli sjuk igen

  7. Undvik närkontakt med personer som fått halsfluss för att minska risken att bli sjuk

Sök vård för halsfluss

Halsfluss går i de flesta fall över av sig själv med hjälp av egenvård. I ovanliga fall kan halsfluss leda till olika följdsjukdomar som till exempel halsböld. Om du får symptom som svårigheter att gapa med mycket ont på ena sidan av halsen bör du uppsöka fysisk vård omgående. 

Om du har svårt att svälja, haft feber i mer än tre dagar eller uppsvullna halsmandlar med en vitprickig beläggning kan du vända dig till Min Doktor för bedömning och eventuell behandling. 

Sök vård för smärta i halsen