Av: Min Doktor, 2021-07-12

5 tips för att undvika badöron

Sol och bad hör sommaren till, men alltför mycket badande kan dessvärre orsaka klåda och värk i öronen och andra besvär som drar ner på det roliga. Gerda Nilsson, specialistläkare i allmänmedicin hos Min Doktor, tipsar dig om hur du aktar dig för externt otit (hörselgångsinflammation), vad du själv kan göra för att sköta om dina badöron och när det är dags att söka vård.

Varma fuktiga öron är en utmärkt grogrund för bakterier som kommer in i öronen med vatten från hav, sjöar och pooler. Om du dessutom petar in en tops i hopp om att rengöra eller torka hörselgången, kan du göra mer skada än nytta.

– Tops är bland det värsta som finns för ett öra. Risken är stor att du knuffar in smuts istället och dessutom tar du med dig öronvax ut. Vaxet behöver finnas där för att skydda örat, berättar Gerda Nilsson.

Doppa huvudet vartannat bad

För att undvika kliande och ibland smärtsamma öron kan du istället skydda örat vid bad med tussar av fetvadd eller simproppar, skaka på huvudet så du får ut vatten ur örat när du badat färdigt och badda örat torrt med en handduk.

– Du kanske inte behöver doppa hela huvudet vid varje bad utan vartannat istället. Ofta räcker det att doppa bakhuvudet för att få efterlängtad svalka.

Läs också: 10 viktiga tips för att bada säkert i sommar

5 tips för att undvika badöron

  1. Använd gärna tussar med fetvadd i öronen när du badar och duschar.

  2. Använd inte tvål eller schampo i öronen, men rengör dem noga genom att badda med alsosprit.

  3. Rengör absolut inte hörselgången, undvik tops.

  4. Badar du ofta så undvik att doppa huvudet vartannat bad.

  5. Torka ur öronen efter att du badat.

Få hjälp hos Min Doktor

Hörselgångsinflammation är för det mesta helt ofarligt och de tidigaste symptomen kan behandlas på egen hand med antibakteriell och antimykotisk (svampdödande) spray eller baddning med alsolsprit.

Om du har besvär längre än en vecka eller besvären tilltar, bör du söka vård för att utesluta andra anledningar till besvären och få behandling så att en lindrig hörselgångsinflammation inte utvecklas till svårare besvär. På Min Doktors vård- och vaccinationsmottagningar kan du få hjälp av våra sjuksköterskor med bedömning och eventuell behandling vid öronvärk. Du kan också få hjälp av läkare via vår digitala tjänst:

Dela artikeln: