Av: Min Doktor, 2023-07-19

10 viktiga tips för att bada säkert i sommar

En dag på stranden är en underbar möjlighet att ha roligt tillsammans med barnen, men det är också viktigt att vara medveten om vilka risker som lurar på stranden och hur du kan undvika dem. Min Doktor delar 10 viktiga tips.

Antalet drunkningsolyckor i Sverige minskar, mycket tack vare att simkunnigheten har ökat och säkerhetsrutiner vid badplatser har blivit bättre. Likväl inträffar varje år drunkningsolyckor som hade kunnat förhindras. I världen omkommer årligen minst 236 000 personer i samband med drunkning. I Sverige drunknar cirka 440 personer årligen, hälften överlever med eller utan skador och hälften omkommer framför allt i samband med olyckor (källa: Svenska Livräddningssällskapet).

Många underskattar hur snabbt en olycka kan inträffa och hur snabbt ett barn kan hamna i akut livsfara. Hjärnskador på grund av syrebrist kan uppstå redan efter tre till fyra minuter under vattnet. 

För att hjälpa dig som förälder har vi sammanställt 10 tips för en säker dag på stranden som gäller för både små och stora barn.

Du kan skriva ut vår infografik i A4-format och placera på kylen för att påminna hela familjen om säkerhet och risker. Se till att du och din familj har en riktigt bra och trygg sommar!  

(Ladda ner A4-formatet här)

Bada sakert med 10 viktiga tips fran Min Doktor

10 tips för att undvika drunkningsolyckor och ha en säker dag på stranden

1) Bli bekant med stranden

En ny strand kan vara full av överraskningar. Fråga andra på stranden om det finns något särskilt att känna till, prata gärna med livräddningspersonalen om det finns sådan på plats. Stäm av om det finns strömmar, stora vågor och – om du är utomlands – om det finns farliga djur. Läs alltid eventuella skyltar på stranden.

2) Bada med sunt förnuft för att undvika olyckor vid badning

Följ alltid grundläggande säkerhetsåtgärder; undvika att hoppa eller dyka i okänt vatten, varken knuffa eller håll fast något i vattnet och var försiktig vid bryggor, hoppställningar och kanter och simma inte under dem. Spring inte på bassängkanter eller bryggor. 

3) Lär dig tecken för drunkningsolycka

Det är avgörande att snabbt kunna se om någon håller på att drunkna. Viktiga tecken att leta efter är kämpande andning, svårighet att hålla sig flytande och desperata armrörelser i vattnet. En person som håller på att drunkna orkar sällan skrika.

4) Agera rätt vid drunkningsolycka

Vid en drunkningsolycka är det avgörande att agera korrekt med första hjälpen innan professionell hjälp anländer. Så här ska göra:

  • Be om hjälp: Om möjligt, få någon i närheten att ringa SOS (112).

  • Säkerställ din egna säkerhet: Se till att du själv inte riskerar att drunkna eller hamnar i fara under räddningsförsöket.

  • Använd en förlängd arm: Försök att nå och få upp personen med en förlängd arm, en flytboj, åra eller liknande för att dra hen till säkerhet.

  • Mun-mot-mun-metoden: Om personen inte andas: gör mun-mot-munmetoden och eventuellt hjärt-lungräddning.

Du kan börja med mun-mot-munmetoden redan i vattnet om personen verkar livlös och inte andas. Gör några inblåsningar genom att klämma åt personens näsa och blåsa in i munnen.

  • Hjärt- och lungräddning (HLR): 

Om personen är medvetslös och inte andas normalt, påbörja omedelbart HLR. Placera personen på en plan yta med ryggen mot marken och börja med 30 bröstkompressioner i rätt takt följt av två räddningsandningar. Fortsätt denna cykel av kompressioner och andningar tills professionell hjälp anländer eller personen återfår medvetandet. 

Om personen andas och hjärtat slår: lägg personen i stabilt sidoläge, försök lugna och hålla personen varm. 

Fortsätt övervaka: Håll koll på personens medvetande och andning tills professionell hjälp tar över.

5) Lär dig och dina barn simma

Att sätta barn i simskola är ett bra tips, men glöm inte bort att det är stor skillnad på att kunna simma i bassäng och i hav eller sjö. Öva tillsammans utomhus. Ett tips till dig själv – se till att simma minst simborgarmärket (200 meter) i öppet vatten varje år för att hålla dina simkunskapet fräscha. 

6) Lämna aldrig barn ensamma 

Det låter drastiskt, men varje sekund är avgörande för att undvika drunkningsolyckor. Lämna aldrig dina barn ensamma och ha alltid överblick över dina barn. Dina barn ska alltid bada med en vuxen, även när det är grunt.

Strunta i att skrolla på telefonen. Är ni flera vuxna så dela upp barnen mellan er och checka in och ut barnen när ni ändrar vem som ansvarar över vilket barn. 

Det är också viktigt att lära dem att använda sina flythjälpmedel på rätt sätt. Flytleksaker och uppblåsbara armpuffar kan ge en falsk trygghet samt blåsa iväg ut från stranden. 

7) Rätt badkläder

Tänk på att ha rätt typ av badkläder för dina barn. Det är inte rekommenderat att ha kalsonger under badbyxor, då detta kan leda till urinvägsinfektioner. Ett tips är att tänka på vilka färger som syns bäst i vattnet, synligheten varierar mellan olika vattentyper men neonfärger tenderar att synas bra. Använd gärna UV-kläder, det ger extra solskydd. 

8) Skydda kropp och ögon mot solen

Det är inte bara i vattnet som faror kan lura, att skydda sig mot solen på stranden är  också viktigt. Parasoll, hatt/keps och täckande kläder, men också att undvika de starka strålarna mellan kl 11-15 är viktiga tips. Sitt i skuggan, exempelvis under ett träd. För små barn är det bra att ha med strandtält. 

Glöm inte bort att smörja er med solkräm med hög solskyddsfaktor (SPF 50). Smörj er innan ni går till stranden, efter varje bad och gärna ytterligare några gånger under dagen. Smörj alltid rikligt. 

Ögonen är också utsatta för skadliga UV-strålar, så se till att barnen har solglasögon med UV-skydd när de vistas utomhus. Välj solglasögon som passar och ger tillräckligt skydd för deras ögon. Detta kommer att minska risken för solrelaterade ögonproblem på lång sikt.

Läs mer om hur ni skyddar er mot solen här. 

9) Drick mycket vatten

Undvik vätskebrist och uttorkning genom att dricka vatten. Påminn barnen om att dricka regelbundet, exempelvis när ni byter kläder och aktivitet. Drick innan ni blir törstiga. Ät gärna vätskerik mat som vattenmelon och fyll på med salt mat. 

Fler tips på hur ni undviker värmeslag här.

10) Undvik att få sjukdomar av badvattnet

Dåligt badvatten kan orsaka sjukdomar och det är bra att ha koll på de sjukdomar och symtom som kan uppstå:

  • Undvik exempelvis att simma i vatten med blommande alger då de kan orsaka algförgiftning. 

  • Badsårsfeber orsakas av vibriobakterier som främst lever i bräckt och salt vatten och gynnas när ytvattentemperaturen är över 20 °C. Badsårsfeber kan leda till sårinfektioner och allvarliga blodinfektioner, så var försiktig med var du badar. 

  • Badklåda kan också förekomma och orsakas av parasiter som finns i sötvattensjöar och bräckt vatten. Undvik att klia på betten för att undvika infektioner och obehag.

Avslutningsvis: En dag på stranden är nästan alltid härligt. Genom att följa dessa 10 viktiga tips kan du och dina barn njuta av stranden på ett tryggt sätt. Kom ihåg att din roll som förälder är att vara en förebild och att lära dina barn goda vanor för att hålla sig säkra och friska under sommaren.

Källa: Tipsen är insamlade från bland annat Svenska Livräddningssällskapet, Sjöräddning och Räddningstjänsten. Vid drunkningsolyckor ring alltid 112. 

Dela artikeln: