Av: Min Doktor, 2023-07-07

Så ska du agera vid värmeslag

När det är varmt ute är det lätt hänt att drabbas av värmeslag. Då är det viktigt att agera snabbt, eftersom tillståndet kan vara livshotande, särskilt för små barn och äldre personer. Min Doktors läkare ger tips på vad du ska göra vid värmeslag, och hur du kan förebygga att drabbas.

I varmt väder svettas vi mer för att undvika överhettning, och när vi svettas förlorar kroppen vätska. Därför är det viktigt att fylla på kroppens vätskedepåer genom att dricka mycket när det är varmt.

– Om man inte dricker tillräckligt i värmen minskar kroppens möjlighet till att kunna svettas, och därmed minskar också möjligheten till nedkylning. När kroppen inte längre kan kontrollera sin temperatur drabbas man av värmeslag, säger Hans Lindholm, specialistläkare hos Min Doktor.

Hur vet man om någon har värmeslag?

De första symptomen på värmeslag brukar vara att man blir trött och svag, man får huvudvärk, yrsel och snabbare puls. Uttorkningen gör att förmågan att svettas blir sämre, man kissar mindre än normalt, och huden blir rödflammig och torr.

Om värmeslaget blir svårare uppträder symptom som förvirring, svimning, illamående, kräkningar och diarré. Man kan också få synrubbningar och kramper. Kroppstemperaturen är då som regel över 40 grader. 

Hos de minsta barnen är inte svettkörtlarna helt färdigutvecklade. Det gör inte bara att små barn blir extra sårbara för överhettning, de kan också få utslag på grund av att svettkörtlarna blir blockerade, så kallat värmeutslag. Utslagen uppträder när huden blir varm och fuktig, ofta under blöjan.

Är värmeslag samma sak som solsting?

– När vi pratar om värmeslag brukar vi syfta på hypertermi, som det heter på läkarspråk. Det betyder att kroppen har blivit överhettad för att den inte kan reglera sin temperatur. Ibland används ordet solsting för hypertermi som beror på varmt väder. Men man kan faktiskt få värmeslag även om det inte är direkt solsken, bara det är tillräckligt höga temperaturer och särskilt när det är hög luftfuktighet.

Läs också: Varma dagar ökar risk för badsårsfeber

Vad ska man göra om man får värmeslag?

– Om du börjar känna dig väldigt varm och misstänker begynnande värmeslag, försök att hitta en skuggig och sval plats att sätta dig på och drick mycket vatten, råder Hans. Försök kyla ner kroppen på egen hand genom att badda eller duscha huden med svalt vatten. Det kan också hjälpa att fläkta med vad som finns till hands, som en tidning.

I en del fall behövs sjukhusvård. Om någon har fått försämrad syn eller verkar förvirrad efter att ha varit ute i höga temperaturer är det ett allvarligt tecken. I det här skedet är det viktigt att personen snabbt kommer under vård. 

Tips för att undvika värmeslag

  • Använd hatt eller parasoll som skydd mot solen.

  • Kyl av kroppen ofta i kallt vatten, till exempel i havet eller i duschen. En våt handduk i nacken kan kännas skön vid höga temperaturer.

  • Drick mycket vatten. Tänk på att dricka redan innan du blir törstig.

  • Se till att få i dig extra salt, till exempel genom att äta chips eller saltad mat.

  • Undvik fysisk ansträngning när det är väldigt varmt ute, träna istället tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Det kan vara bra att låta kroppen vänja sig vid värmen i några dagar innan du börjar träna.

  • Försök ordna en så så sval inomhustemperatur som möjligt. Dra ner persienner, dra för gardiner och vädra när solen har gått ner och temperaturen sjunker.

  • Var uppmärksam på symptomen för värmeslag, bland annat huvudvärk, trötthet och att du kissar mindre.

När ska du söka vård?

Om du eller ditt barn har drabbats av värmeslag är det viktigt att agera snabbt och försöka få ner kroppstemperaturen. Uppsök en sval och skuggig plats, fukta huden med vatten och drick mycket kalla drycker. Om det inte räcker för att få ner symptomen behöver du eller barnet komma under vård på närmaste vårdcentral eller på en akutmottagning.

Små barn, äldre personer, gravida kvinnor och personer som har idrottat hårt löper större risk för allvarligt värmeslag. Ring 112 om någon verkar förvirrad, får krampanfall eller synstörningar efter att ha varit utsatt för sol och hetta. 

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: