Av: Min Doktor, 2023-12-18

Så blir du av med ditt nässpraysberoende

När du är täppt i näsan kan det kännas skönt att använda en avsvällande nässpray. Men se upp! Överanvändning av avsvällande nässpray kan skapa ett beroende och faktiskt orsaka nästäppa. Min Doktors läkare svarar på varför man blir beroende av nässpray, hur man vet om man är beroende av nässpray och ger råd för att lättare sluta med nässpray.

Varför blir man beroende av nässpray?

När du använder en nässpray med avsvällande effekt drar blodkärlen i näsan ihop sig vilket minskar svullnaden och gör att den täppta känslan försvinner. Men att använda avsvällande nässpray under mer än 10 dagar i följd är inte rekommenderat, eftersom blodkärlen och slemhinnorna i näsan då vänjer sig vid effekten. Blodkärlens förmåga att dra ihop sig på egen hand minskar och nästäppa uppstår om du inte fortsätter använda läkemedlet. 

Så vet du om du är beroende

Följande påståenden kan indikera att du är beroende av avsvällande nässpray:

 • Du behöver använda nässpray varje dag för att inte bli täppt, trots att du inte är förkyld eller har allergi

 • Du har använt nässpray under mer än 10 dagar i rad

 • Om du slutar använda nässprayen blir du snabbt täppt i näsan

Bli av med nässpraysberoende 

Att bli av med nässpraysberoende kan kännas besvärligt. Prova våra råd för att enklare bli av med ditt nässpraysberoende:

 • Sluta direkt med avsvällande nässpray

  Det bästa sättet att bli av med ett nässpraysberoende är att helt sluta använda avsvällande nässpray. Det kommer att kännas jobbigt under den första tiden, men blodkärlen i näsan kommer snart återfå förmågan att dra ihop sig och både täpptheten och beroendet kommer då försvinna.

 • Trappa ner användandet av nässpray

  Om det känns för svårt att sluta med nässpray rakt av, kan du prova att trappa ner ditt användande. Du kan till exempel prova att byta till barndosen av nässpray som har en lägre styrka av det avsvällande läkemedlet, och bara använda det när du absolut måste. Försök sedan fasa ut barndosen så fort som möjligt för att bli av med beroendet.

 • Testa nässpray med kortison

  Nässprayer som innehåller kortison har också en avsvällande effekt, men effekten kommer inte lika snabbt. De kan därför användas i en övergångsfas när du försöker sluta med avsvällande nässpray, men ska inte användas under en längre tid eftersom kortisonnässpray kan ge andra typer av biverkningar.

 • Nässpray utan avsvällande effekt kan lindra

  Det finns även olika typer av nässpray som inte har en avsvällande effekt, men som kan lindra vid nästäppa genom att till exempel verka återfuktande för slemhinnorna i näsan. Dessa preparat kan till exempel innehålla koksalt eller olja och är inte beroendeframkallande.

 • Kolla bipacksedeln

  Det är inte alla nässprayer som riskerar att skapa ett beroende, utan främst de som har avsvällande effekt. Kolla bipacksedeln innan du köper nässpray för att se om det finns risk för beroende, och använd aldrig nässpray under en längre tid än den som är rekommenderad. 

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: