Av: Min Doktor, 2021-03-04

Så lär du dig skilja på pollenallergi och covid-19

Våren är på väg och med den även pollensäsongen. Rinnande näsa, nysattacker, nästäppa, trötthet och hosta är symptom som kännetecknar pollenallergi, men symptomen kan även förekomma vid covid-19. Henrik Kangro, specialistläkare och medicinsk chef hos Min Doktor, berättar om hur du skiljer på symptomen för pollenallergi och för det smittsamma coronaviruset.

Vanliga symptom vid pollenallergi är snuva, nästäppa, nysningar, trötthet och i vissa fall andningssvårigheter och rethosta. Dessa symptom kan också förekomma vid en infektion av covid-19, men det finns sätt att skilja åkommorna åt.

– En sak att komma ihåg är att du aldrig får feber av allergi. Även muskelvärk och nedsatt smak- och luktsinne är vanligt vid covid-19 men brukar inte förekomma i samband med pollenallergi, medan röda och kliande ögon är vanligt vid pollenallergi men mindre vanligt vid covid-19. En snuva orsakad av allergi brukar oftast vara klar och rinnig, medan du oftast får en tjockare snuva vid covid-19, säger Henrik Kangro.

Folkhälsomyndighetens rekommendation vid allergi är att du ska stanna hemma även vid lindriga symptom av snuva, hosta eller ont i halsen, och ta allergimedicin. Om medicinen hjälper och dina symptom inte förvärras så är det troligtvis pollenallergi det rör sig om, och då behöver du inte längre stanna hemma. Om du däremot får feber eller om dina symptom inte försvinner trots medicineringen ska du stanna hemma tills du mår bättre och till 48 timmar efter att du blivit feberfri.

Påbörja medicineringen i tid

De flesta behöver någon form av behandling för att lindra sin pollenallergi. För många räcker det med receptfria preparat, men om de inte lindrar dina besvär kan du behöva söka vård för din pollenallergi. Då kan du behöva kortisontabletter eller nässpray med både antihistamin och kortison utskrivna av en läkare.

– Det är alltid viktigt att börja ta preparaten så fort du känner de första symptomen av pollenallergi, för att få ut bästa effekt av medicineringen. Nu under pandemin är det om möjligt ännu viktigare att påbörja sin pollenmedicinering i tid, för att slippa få en allergireaktion av pollen och därmed slippa stanna hemma av oro över att symptomen skulle kunna vara covid-19, berättar Henrik Kangro.

Få hjälp av Min Doktor

Du ska alltid söka vård om du får pollenallergi med astmasymptom. Sök akutvård om du får svårt att andas. Det samma gäller små barn som har stora pollenbesvär eller andningsbesvär.

Min Doktor kan hjälpa både dig som misstänker pollenallergi och vill ha en diagnos och råd om behandling, dig som redan vet om att du har pollenallergi men inte blir hjälpt av receptfria behandlingsmetoder, och dig som behöver förnya recept för dina pollenpreparat. Besök mindoktor.se eller vår app.

Dela artikeln: