Av: Min Doktor, 2021-12-06

Barnmorskans tips för att välja rätt preventivmedel

Långtidsverkande eller kortverkande, med hormoner eller utan hormoner – att hitta rätt i preventivmedelsdjungeln är enklare sagt än gjort. Min Doktors barnmorska Louise Bernström ger 6 tips för att guida dig på vägen till att hitta rätt preventivmedel.

Hos Min Doktor kan du både få hjälp med rådgivning, receptförskrivning och att förnya ditt recept på preventivmedel av en erfaren barnmorska. Tillsammans går ni igenom dina behov, och barnmorskan skriver sedan recept på preventivmedlet som du kan hämta ut på närmsta apotek.

– Det är alltid du själv som bestämmer vilken preventivmetod du vill ha, och mitt jobb är att guida dig till ett säkert och bra val. Det finns några saker som du kan fundera över redan innan rådgivningen för att göra det enklare att hitta ett preventivmedel som passar just dig, säger Louise Bernström, barnmorska hos Min Doktor.

  1. Lång- eller kortverkande skydd?

    Fundera över hur viktigt det är för dig att inte bli gravid just nu, eller inom de närmsta åren. Om det är väldigt viktigt att inte bli gravid är ett långtidsverkande preventivmedel, som hormonspiral, p-stav eller kopparspiral ett bra alternativ. Dessa preventivmedelsmetoder ger ett betydligt säkrare skydd mot oönskade graviditeter än till exempel p-piller.

  2. Preventivmedel som påverkar mensen

    Är det viktigt för dig att ha ett regelbundet blödningsmönster där du även kan skjuta på din mens? I så fall kan till exempel p-piller, p-ring eller p-plåster passa dig. Tycker du däremot att det vore skönt att få mindre blödningar eller rentav slippa ha mens över huvud taget? Då kan exempelvis hormonspiral, p-stav eller minipiller vara ett alternativ.

  3. Rutiner har betydelse

    Vissa preventivmedelsmetoder, som p-piller och minipiller, kräver bra rutiner. Du måste komma ihåg att det varje dag, ofta vid en specifik tidpunkt. Om du har en tendens till att glömma ta ditt preventivmedel kan det vara bättre att satsa på ett långtidsverkande preventivmedel, som ger skydd mot graviditet utan ett dagligt kom-ihåg.

  4. Hormoner och preventivmedel

    Preventivmedel med kombinerade hormoner ger en något ökad risk för blodpropp. Det är viktigt att vi får reda på om du har någon riskfaktor som gör att risken för blodpropp ökar ytterligare, till exempel om dina föräldrar eller syskon har haft blodpropp, om du har migrän med aura, om om du precis har fött barn, om du röker eller om du lider av fetma.

    Om du har en ökad riskfaktor för att drabbas av blodpropp bör du undvika p-piller, p-ring och p-plåster. Det finns preventivmedel med bara en typ av hormon, som minipiller, mellanpiller, hormonspiral och p-stav, och hormonfria preventivmedel, som kopparspiral, pessar och kondom, som inte ger någon ökad risk för blodpropp.

  5. Sexlivet

    I valet av preventivmedelsmetod är det också viktigt att tänka på hur sexlivet ser ut. Om du har flera olika sexpartners eller en ny relation kan det vara extra viktigt att välja ett preventivmedel som också skyddar mot könssjukdomar, som till exempel kondom. Du kan också kombinera olika metoder för att få ett säkert skydd mot både graviditet och könssjukdomar.

  6. Våga ställ frågor

    Det finns många olika preventivmedel tillgängliga. Var inte rädd för att fråga barnmorskan om alternativ till det som föreslås eller om eventuella biverkningar. Många kvinnor lider i tystnad av biverkningar som kan lindras genom ett byte av preventivmedelsmetod.

Faktagranskad av:

Louise Bernström, legitimerad barnmorska

Dela artikeln: