Råd för att behandla hemorrojder

Senast uppdaterad 2024-09-16
Läkaren tipsar
Råd för att behandla hemorrojder
Hemorrojder är svullna blodkärl runt ändtarmsområdet som kan orsaka obehag och smärta. Det är ett vanligt besvär som många människor upplever någon gång i livet. Min Doktors läkare svarar på vanliga frågor och ger tips på hur du kan behandla hemorrojder själv.

Hur vanligt är det med hemorrojder och är det farligt?

Hemorrojder är mycket vanliga och drabbar både män och kvinnor i alla åldrar. De är oftast inte farliga, men kan orsaka betydande obehag som smärta och klåda runt ändtarmsöppningen. 

– I vissa fall kan symptomen av hemorrojder förvärras och leda till långvarig smärta, blödningar och i sällsynta fall infektioner, säger Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor och fortsätter:

– Hemorrojder blir ofta bättre av sig själva, men det finns saker du själv kan göra för att lindra besvären snabbare, som att behandla med läkemedel och att undvika vissa aktiviteter som kan förvärra tillståndet.

Orsak och symptom vid hemorrojder

Vanliga symptom inkluderar smärta, svullnad, klåda och blödning runt ändtarmsöppningen. Hemorrojder kan uppstå av flera anledningar, bland annat:

  • Förstoppning eller diarré

  • Långvarigt sittande, särskilt på toaletten

  • Ansträngning under tarmtömning

  • Övervikt

  • Graviditet

Hemorrojder delas upp i två typer: yttre och inre. Yttre hemorrojder bildas under huden runt anus och kan vara smärtsamma, medan inre hemorrojder bildas inne i ändtarmen och kan leda till blödning utan att orsaka smärta förrän de prolapsar (glider ut genom anus).

– Både yttre och inre hemorrojder kan vara besvärliga, men de behandlas ofta effektivt med egenvård. Ibland kan läkemedel eller andra medicinska behandlingar behövas beroende på deras svårighetsgrad, säger Hans Lindholm.

Hemorrojder är vanligt hos gravida

Under graviditeten ökar risken för hemorrojder på grund av flera faktorer. Hormoner kan göra blodkärlen mer avslappnade, vilket gör dem benägna att svälla. Dessutom kan den ökade vikten och trycket från livmodern på bäckenområdet och ändtarmen leda till att blodkärlen blir överfyllda och svullna. Förstoppning, som också är vanligt under graviditeten, kan förvärra situationen ytterligare. 

Råd för egenvård

För många räcker egenvård och livsstilsförändringar för att lindra symptomen:

  • Öka fiberintaget
    Ät mer frukt, grönsaker och fullkornsprodukter för att hålla avföringen mjuk och undvika förstoppning.

  • Drick mycket vatten
    Håll dig återfuktad med sex till åtta glas vatten om dagen. Undvik koffeinhaltiga drycker, eftersom de kan leda till uttorkning.

  • Undvik långvarigt sittande
    Långvarigt sittande kan sätta tryck på venerna i anus. Ta pauser för att stå och gå runt om du sitter länge.

  • Goda toalettvanor
    Gå på toaletten när du behöver, undvik att sitta länge och ansträng dig inte för mycket. Tvätta huden runt ändtarmsöppningen med ljummet vatten efter toalettbesök. 

  • Salvor och stolpiller
    Använd receptfria läkemedel för att lindra smärta och klåda. Fråga på apoteket om du är osäker. 

  • Kyl ner området
    Applicera kalla kompresser för att minska svullnaden.

  • Träning
    Regelbunden fysisk aktivitet kan förbättra tarmfunktionen och minska trycket på blodkärlen.

När ska du söka vård?

Om du upplever stora besvär, blod i avföringen eller har haft symptom i mer än två veckor bör du söka vård. Är du osäker? Gör ett självtest på Hemorrojdkollen för rådgivning baserat på dina svar. 

Att ta hand om hemorrojder kan innebära både egenvård och att söka professionell hjälp beroende på symptomens svårighetsgrad. Med rätt behandling och förebyggande åtgärder kan de flesta människor hantera hemorrojder effektivt och minimera obehaget.