Av: Min Doktor, 2021-09-06

Springmask? Här är allt du behöver veta

Springmask, ofta kallat för mask i magen, är en tarmparasit som gör att det kliar, särskilt i rumpan. Springmask är framför allt vanligt hos barn.

– Ofta brukar det klia som mest under natten. I vissa fall kan det även klia i underlivet eller i slidan. Området som kliar brukar ofta bli rött och irriterat, säger Henrik Kangro, specialistläkare och medicinsk chef på Min Doktor.

Vanligt i förskoleåldern

Springmask smittar genom att man på något sätt får i sig springmaskens ägg i munnen. Det kan ske genom att ett barn har fått de små äggen på händerna och fingrarna genom olika föremål och sedan stoppar fingrarna i munnen. I tarmarna växer sedan äggen ut till en fullvuxen mask.

– Springmask är extra vanligt hos barn i förskoleåldern och smittar lätt mellan barn som leker nära varandra och använder samma leksaker, berättar Henrik.

Var noga med handhygienen

Om ditt barn har drabbats av springmask är det viktigt att du ser till att vara noga med handhygien, klippa naglarna, tvätta och byta sängkläder och kläder ofta samt städa noggrant i hemmet. Hantera kläder och lakan försiktigt så att äggen inte sprids med luften. Du bör även se till att tvätta ditt barns leksaker och andra föremål som maskarna kan ha flyttats till. I den mån det går är det också bra att se till att ditt barn undviker att klia sig på de områden där besvären uppstått.

– Du ska också informera förskolan eller skolan om ditt barn har drabbats av springmask. Oftast behöver ditt barn inte stanna hemma, men det är bäst att informera om sjukdomen för att undvika spridning.

När kan Min Doktor hjälpa?

Du behöver oftast inte söka vård för behandling av springmask. Om ditt barn besväras av springmask kan du själv köpa receptfri medicin på apoteket. I de fall behandlingen inte fungerar efter flera försök är du välkommen att söka vård online hos Min Doktors behandlare eller på en av våra vård- och vaccinationsmottagningar.

Dela artikeln: