Av: Min Doktor, 2019-10-10

Springmask? Här är allt du behöver veta

foto: Scott Webb / Unsplash

Springmask, ofta kallat för mask i magen, är en tarmparasit som gör att det kliar, särskilt i rumpan. Springmask är framför allt vanligt hos barn.

– Ofta brukar det klia som mest under natten. I vissa fall kan det även klia i underlivet eller i slidan. Området som kliar brukar ofta bli rött och irriterat, säger Henrik Kangro, specialistläkare och medicinskt ledningsansvarig chef på Min Doktor.

Vanligt i förskoleåldern

Springmask smittar genom att man på något sätt får i sig springmaskens ägg i munnen. Det kan ske genom att ett barn har fått äggen på händerna och fingrarna genom olika föremål och sedan stoppar fingrarna i munnen. I tarmarna växer sedan äggen ut till en fullvuxen mask.

– Springmask är extra vanligt hos barn i förskoleåldern och smittar lätt mellan barn som leker nära varandra och använder samma leksaker.

Var noga med handhygienen

Om ditt barn eller din bebis har drabbats av springmask är det viktigt att du ser till att vara noga med handhygien, klippa naglarna, tvätta och byta sängkläder och kläder ofta samt städa noggrant i hemmet. Hantera kläder och lakan försiktigt så att äggen inte sprids med luften. Du bör även se till att tvätta ditt barns leksaker och andra föremål som maskarna kan ha flyttats till. I den mån det går är det också bra att se till att ditt barn undviker att klia sig på de områden där besvären uppstått.

– Du ska också informera förskolan eller skolan om ditt barn har drabbats av springmask. Oftast behöver ditt barn inte stanna hemma, men det är bäst att informera om sjukdomen för att undvika spridning.

Behandla med receptfria medel

Springmask går vanligtvis att behandla med receptfria medel. Just nu under hösten 2019 är den receptfria medicinen slut hos leverantör, det medel som finns tillgängligt för springmask är receptbelagt.

Du är välkommen att söka vård online hos Min Doktors läkare om ditt barn drabbats av springmask så hjälper vi dig. Om flera personer i familjen besväras av springmask är det viktigt att alla i familjen behandlas samtidigt, för att undvika att infektionen blir återkommande. Om behandlingen inte fungerar efter flera försök ska du söka vård.

Dela artikeln: