Av: Min Doktor, 2020-06-15

Ta hand om öronen i sommar

Under sommaren kan öronen bli extra utsatta, speciellt för dig som älskar att bada. Gerda Nilsson, specialistläkare inom allmänmedicin, berättar om hur du kan ta hand om dina öron i sommar för att slippa besvär av hörselgångsinflammation eller vaxpropp.

Öronvax är helt naturligt och finns till för att att rengöra örat. Vaxet transporteras långsamt ut, och på vägen tar det med sig smuts och bakterier. Men ibland kan vaxet bli segare än normalt, och då kan en vaxpropp uppstå.

– När du drabbas av en vaxpropp får du ofta lock för örat, speciellt efter att du duschat eller badat eftersom vattnet fångas upp bakom vaxproppen och inte kan ta sig ut. Vaxpropp är inte farligt och går att behandla med droppar eller sprayer som går att köpa receptfritt på apotek, säger Gerda Nilsson, specialistläkare inom allmänmedicin.

Badande kan orsaka hörselgångsinflammation

Om du har fått en vaxpropp kan risken öka för att drabbas av en inflammation av huden i hörselgången, till följd av att vatten inte kan rinna ut ur örat efter att du badat eller duschat. Du kan också drabbas av hörselgångsinflammation av att du badat mycket och fått in vatten i hörselgången, vilket orsakat en minskad vaxproduktion i örat.

– Öronvax har naturligt skyddande egenskaper. Utan vaxet kan bakterier och svamp få fäste och skapa inflammation i hörselgången med symptom som klåda, smärta, kladdigt öra och måttlig hörselnedsättning. Undvik badande, att få tvål eller schampo in i örat och stoppa inte heller in öronproppar eller hörlurar in i örat så länge du har besvär.

Topsa inte i öronen

Det finns olika knep att ta till för att ta hand om öronen, och saker du definitivt ska undvika, som att peta i örat med bomullstops.

– Du ska aldrig stoppa en bomullstops in i örat. Det kan både öka risken för hörselgångsinflammation, och om du har en vaxpropp kan du råka trycka in vaxet ännu längre in i örat, säger Gerda och fortsätter:

– Om du ofta får en vaxpropp kan du behandla förebyggande med vaxlösande droppar eller sprayer. Det finns också speciella oljor framtagna för att skydda öronen receptfritt på apotek. Oljan har liknande egenskaper som öronvax, motverkar vaxproppar och skapar samtidigt ett skydd för den känsliga huden i hörselgången.

Få hjälp av Min Doktor

Misstänker du hörselgångsinflammation eller har fått en vaxpropp som inte försvinner med receptfri behandling kan du besöka någon av våra vård- och vaccinationsmottagningar nedan:

Odenplan

Fältöversten

Mall of Scandinavia

Häggvik

Barkarby

Haninge

Linköping

Borås

Våra sjuksköterskor kan också hjälpa dig med rådgivning och information, bedömning och behandling digitalt

Dela artikeln: