Av: Min Doktor, 2024-02-28

Så förbereder du dig inför pollensäsongen

Pollenallergi är ett vanligt förekommande besvär. Men när börjar egentligen pollensäsongen? När är det säsong för björkpollen, gräspollen eller gråbo? Min Doktors läkare ger svar, och tipsar om hur du kan förbereda dig.

När är pollensäsongen 2024?

Pollen är små korn som bildas i växternas ståndare och är växternas sätt att befrukta och fortplanta sig. Det finns olika typer av pollen, och du kan vara allergisk mot en eller flera av dessa. Pollensäsongen varierar från år till år, men varar vanligtvis mellan mars och augusti månad. Beroende på klimat kan säsongen komma igång redan i slutet på februari, och pågå ända till början av september. 

– Rinnsnuva, nästäppa, kliande ögon och trötthet är vanliga symptom vid pollenallergi, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor och fortsätter:

– Min Doktor kan hjälpa dig som misstänker pollenallergi för bedömning, diagnos och behandling. Vi kan också hjälpa dig som redan vet att du har pollenallergi, men inte blir hjälpt av receptfri allergimedicin eller behöver receptförnyelse. 

När ska man börja äta medicin mot pollenallergi?

– De flesta behöver någon form av behandling för att lindra sin pollenallergi. För många räcker det med receptfria preparat, men det är viktigt att börja ta preparaten så fort du känner de första symptomen för att behandlingen ska bli effektiv, säger Hans Lindholm.

Pollensäsongen delas in i tre perioder

 • Vår
  Under våren är det främst lövträd som björk, al och hassel som orsakar höga pollenhalter. Björkpollenallergi är en av de allra vanligaste allergierna i Sverige.

 • Sommar
  Under sommaren blommar många grässorter, bland annat timotej och olika sädesslag. Om du är allergisk mot en sorts gräspollen, är det vanligt att även vara känslig mot fler sorter. Gräspollen kan ge allergiska besvär från april till oktober, men pollenhalterna är som mest intensiva under sommaren.

 • Sensommar/höst
  Lite senare på säsongen, vanligtvis under juli-september, blommar gråbo. Gråbo är en typ av ört som finns i nästan hela Sverige och som avslutar pollensäsongen.

pollenkalendern
pollenkalender

Pollen kan påverka din astma

Pollensäsongen kan vara extra tuff för dig som har astma, med symptom som ihållande hosta, andningsbesvär och pipande andning. Astman kan variera från dag till dag i takt med skiftande pollennivåer och det kan därför vara svårt att lägga behandlingen på rätt nivå. 

Hos Min Doktor kan du få digital utredning, behandling och uppföljning av astma hemifrån. Genom att mäta lungfunktionen varje dag med en digital lungfunktionsmätare, får du individuella behandlingsrekommendationer baserade på din astmastatus just den dagen. I AsthmaTuners app får du under pollensäsongen dagliga pollenprognoser, så att du enkelt kan justera sin behandling därefter

– Det innebär att du kan få en mer kontinuerlig behandling av din astma, med målet att du ska bli fri från symptom, berättar Hans Lindholm.

3 tips inför pollensäsongen

 1. Byt kläder när du varit utomhus, så sprider du inte pollen hemma.

 2. Motionera helst inomhus, och annars tidigt på morgonen då daggen binder pollenkornen.

 3. Följ pollenprognoser för att bli beredd på och bättre kunna justera behandling. Hos Pollenrapporten kan du ta del av dagliga pollenrapporter.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: