Av: Min Doktor, 2024-02-16

Förebygg ryggont med läkarens tips

Att ha ont i ryggen kan vara riktigt jobbigt och drabba ung som gammal. Hans Lindholm är läkare hos Min Doktor och berättar om hur du kan förebygga besvär, vad du helt ska undvika att göra och när det är läge att söka vård. 

Ryggont kan ha flera orsaker. Artros, diskbråck, en felaktig arbetsställning och övervikt är några av dem, men även psykologiska faktorer som stress, oro och nedstämdhet kan orsaka spända muskler som resulterar i smärta i ryggen.

– En stillasittande livsstil är en stor bov i dramat eftersom det försvagar ryggens muskulatur. Vardagsmotion samt att undvika att sitta stilla i för långa perioder i taget är enkla men viktiga saker du kan göra för att förebygga problem, berättar Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor och fortsätter:

– Ett tips om du har ett stillasittande arbete är att sätta ett larm på din mobiltelefon för att resa dig och röra på dig under 5 minuter varje timme. Även styrketräning, simning, yoga, löpning och promenader är speciellt bra för att motverka ryggsmärta.

Vad hjälper mot ryggont?

Om du väl har fått ont i ryggen finns det några saker du kan göra för att lindra smärtan. 

– Receptfria smärtstillande läkemedel i kombination med en promenad eller annan lättare fysisk aktivitet kan lindra värken. Medicinen lindrar smärtan och tillåter dig att röra på dig, och rörelsen kan i sin tur göra så att muskelspänningarna löses upp, berättar Hans Lindholm.

Men det finns också saker som du helt bör undvika vid akut ryggont.

– Något du helt ska undvika under ett skov med ryggvärk är tunga lyft. Om du vid ett annat tillfälle behöver lyfta tungt är det viktigt att hålla det du lyfter nära kroppen, att böja på knäna istället för ryggen och att inte vrida ryggen i sidled.

När ska man söka vård för ryggsmärta?

Ryggont går ofta över av sig själv inom 2 veckor. Men om du har ont i ryggen och samtidigt har någon av nedan symptom bör du vara uppmärksam, eftersom det kan indikera allvarligare tillstånd som kräver akut läkarvård.

  • Du tappar känseln och får domningar och stickningar i båda benen.

  • Du tappar känseln och får domningar och stickningar kring ändtarm och könsorgan.

  • Du känner inte att du är kissnödig eller kissar på dig.

Om din ryggsmärta inte försvunnit av sig själv inom 2 veckor kan du kontakta Min Doktor. Våra läkare kan ge bedömning och eventuell behandling, och våra fysioterapeuter kan hjälpa dig med individuellt anpassade övningar för att stärka din rygg.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor

Dela artikeln: