Av: Min Doktor, 2024-04-19

11 tips som kan lindra din pollenallergi

Röda, kliande ögon och rinnande näsa – känns symptomen igen? Nästan var tredje svensk har pollenallergi, men hur vet man när man bör söka läkarvård för sina besvär? Min Doktors läkare svarar och ger samtidigt sina bästa tips för att lindra pollenallergi.

Vad är pollenallergi?

Att vara allergisk mot pollen innebär att ditt immunsystem bildar antikroppar och histamin som utlöser en allergisk reaktion. Vanliga symptom är röda, kliande ögon, nysningar eller hosta, nästäppa, trötthet och klåda i halsen. Om du har återkommande problem under pollensäsongen två år i rad, bör du få dina symptom undersökta.

– De flesta behöver någon form av behandling för att lindra sin pollenallergi. För många räcker det med receptfria preparat, men det är viktigt att börja ta preparaten så fort du känner de första symptomen, säger Hans Lindholm, specialistläkare hos Min Doktor.

Var tredje person är allergisk

I Sverige är knappt var tredje person pollenallergiker, enligt Astma- och Allergiförbundet. För vissa är besvären milda, men för andra ger allergin kraftigare symptom.

– En del blir inte hjälpta av receptfria preparat utan behöver genom läkare få tabletter, ögondroppar eller nässpray mot allergi utskrivet, berättar Hans Lindholm och fortsätter:

– Det går även att till exempel på en allergimottagning få en allergivaccination, även kallad hyposensibilisering, där patienten under en längre tid får sprutor eller tabletter med det allergen som ger allergiska besvär. Steg för steg höjs dosen och kroppen vänjer sig vid allergenet.

11 tips som kan lindra dina besvär

  1. Byt kläder när du har varit utomhus så sprider du inte pollen hemma.

  2. Följ pollenprognoser för att bli beredd på och bättre kunna justera din behandling.

  3. Ha fönster stängda under dagen när pollennivåerna är högre. Vädra hellre på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.

  4. Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus. Pollen kan fastna i kläderna.

  5. Motionera helst inomhus, och annars tidigt på morgonen då daggen binder pollenkornen.

  6. Skölj håret innan du lägger dig. Pollenkorn kan sätta sig i håret.

  7. Undvik att röka och att vara i rökiga miljöer då pollenallergi förvärras av tobaksrök.

  8. Undvik kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen, alternativt skölj ur pollen ur deras päls.

  9. Om du har gräsallergi bör du klippa gräset på morgonen när daggen binder pollenkornen.

  10. Undvik öppna fönster och lämna blommorna utanför.

  11. Var också uppmärksam på om något du äter triggar din pollenallergi. Pollenallergiker har ofta korsallergier och kan till exempel reagera på stenfrukter, äpplen, päron eller nötter, särskilt under pollensäsongen.

När ska man söka vård?

Receptfria allergimediciner mot pollen finns tillgängliga på apotek, både som tabletter, ögondroppar och nässpray. Men om de receptfria preparaten inte lindrar dina besvär kan du behöva söka vård för din pollenallergi.

Min Doktor kan hjälpa både dig som misstänker pollenallergi och vill ha en diagnos och råd om behandling, dig som redan vet om att du har pollenallergi men inte blir hjälpt av receptfria behandlingsmetoder, och dig som behöver förnya recept för dina pollenpreparat.

– Du ska alltid söka vård om du får pollenallergi med astmasymptom. Sök akutvård om du får svårt att andas. Det samma gäller små barn som har stora pollenbesvär eller andningsbesvär, avslutar Hans Lindholm.

Dela artikeln: