Av: Min Doktor, 2019-03-12

11 tips som kan lindra din pollenallergi

I delar av landet spås årets pollensäsong bli den värsta på 45 år, i andra delar blir den betydligt lugnare. Min Doktors läkare tipsar på vad du ska hålla utkik efter om du tror att du är allergisk, och ger dig tips så du själv kan lindra dina besvär.

I västra och södra Sverige kan det bli en tuff säsong för dig som är allergisk mot pollen. Det spår forskare vid Institutionen för biologi och miljövetenskap vid Göteborgs universitet. Orsaken är bland annat fjolsommarens extremvärme och en måttlig pollensäsong förra våren. I östra delen av landet hade man däremot höga pollenhalter i fjol och spår därför en lugnare pollensäsong i år.

Pollensäsongen pågår från mars till september beroende på vilken typ av pollen man är allergisk mot, men många upplever det som värst under våren, säger Henrik Kangro, medicinskt ledningsansvarig läkare på Min Doktor.

Var tredje person är allergisk

I Sverige är knappt var tredje person pollenallergiker, enligt Astma- och Allergiförbundet. Att vara allergisk mot pollen innebär att ditt immunsystem bildar antikroppar och histamin som utlöser en allergisk reaktion. Vanliga symptom är röda, kliande ögon, nysningar eller hosta, nästäppa, trötthet och klåda i halsen. Om du har återkommande problem under pollensäsongen två år i rad, bör du få dina symptom undersökta.

– De flesta behöver någon form av behandling för att lindra sin pollenallergi. För många räcker det med receptfria preparat, men det är viktigt att börja ta preparaten så fort du känner de första symptomen, säger Henrik Kangro och fortsätter:

– En del blir inte hjälpta av receptfria preparat utan behöver genom läkare få kortisontabletter eller nässpray med både antihistamin och kortison. Det går även att få en allergivaccination, även kallad hyposensibilisering.

11 tips som kan lindra dina besvär

 1. Byt kläder när du har varit utomhus så sprider du inte pollen hemma.

 2. Följ pollenprognoser för att bli beredd på och bättre kunna justera behandling.

 3. Ha fönster stängda under dagen när pollennivåerna är högre. Vädra hellre på natten eller tidigt på morgonen då pollenhalterna är låga.

 4. Häng inte ut kläder eller sängkläder på vädring eller tork utomhus, pollen kan fastna i kläderna.

 5. Motionera helst inomhus, och annars tidigt på morgonen då daggen binder pollenkornen.

 6. Om du har gräsallergi bör du klippa gräset på morgonen när daggen binder pollenkornen.

 7. Skölj håret innan du lägger dig så att du sköljer bort pollen ur ditt hår.

 8. Undvik att röka och att vara i rökiga miljöer då pollenallergi förvärras av tobaksrök.

 9. Undvik kontakt med husdjur som varit ute och fått pollen i pälsen, alternativt skölj ur pollen ur deras päls.

 10. Undvik öppna fönster och lämna blommorna utanför.

 11. Var också uppmärksam på om något du äter triggar din pollenallergi. Pollenallergiker har ofta korsallergier och kan till exempel reagera på stenfrukter, äpplen, päron eller nötter, särskilt under pollensäsongen.

Dela artikeln: