Av: Min Doktor, 2019-02-27

Riskområde för TBE

TBE förekommer främst i södra och mellersta Sverige och du som vistas i riskområden rekommenderas vaccin. För att få ett fullgott skydd ska du ta tre doser, och därför är det bra att komma igång redan nu.

Du kan bli smittad av TBE, fästingburen hjärninflammation, från tidigt i april och så sent som in i oktober, men de flesta blir smittade under sommaren.

– Om du vistas mycket i riskområden, exempelvis bor i eller nära riskområdena eller semestrar där, så rekommenderas vaccin, säger Ron Liebkind, specialistläkare i allmänmedicin på Min Doktor Kliniken.

Smittan är vanligast i södra och mellersta Sverige, framför allt i Upplands och Södermanlands skärgårdar samt omkring Mälaren, men smittan sprider sig västerut och är numera vanligare på flera håll i södra Sverige.

– Det är inte bara om man ute i naturen som risken att bli smittad finns, TBE finns också i en del kuststäder. Även om du bara har picknick i en park finns en risk att du kan bli biten av en fästing som bär TBE.

Symptomen varierar

Många som drabbas av TBE får inga eller endast lindriga symtom, men några få får mycket besvärliga symtom. Allvarlig TBE yttrar sig som en hjärninflammation med hög feber, svår huvudvärk, förvirring och emellanåt kramper och förlamningar. De flesta som drabbas blir helt återställda, men ungefär en tredjedel får långdragna besvär med trötthet och minnesstörningar.

– Vissa får även bestående förlamningar, även om det är mycket ovanligt. I sällsynta fall kan det vara en livsfarlig sjukdom. Genom att vaccinera sig kan man förhindra den risken, säger Ron Liebkind.

Vaccinera dig i god tid

TBE-vaccinet ges i tre doser, med ett antal månader mellan varje dos. Därför är det optimalt att du påbörjar din vaccinering i god tid innan fästingsäsongen.

– Ett vaccinationsprogram är uppbyggt på ett sätt så att kroppen ska hinna bygga upp skydd mellan doserna, därför är det bra att börja i god tid. Men även om du bara hinner ta en eller två doser innan säsongen har din kropp hunnit börja bygga upp ett visst skydd, säger Ron Liebkind och fortsätter:

– Det är aldrig för sent att påbörja din vaccinering, hinner du inte ta alla doser i år hinner du göra det till nästkommande säsong.

Vanligast i södra och mellersta Sverige

Varje år rapporteras 200 till 300 fall av TBE i Sverige. Under 2017 anmäldes fler fall av TBE än något tidigare år, enligt Folkhälsomyndighetens. Under 2018 tog vaccinet slut, och i år är därför större mängder beställda.

– Jag tror att fler och fler människor är medvetna om sjukdomen och att man kan vaccinera sig mot den. Många vill förhindra de besvär som TBE kan leda till, säger Ron Liebkind.

Dela artikeln: