Av: Min Doktor, 2024-04-25

Jessica fick hjärnskada av TBE: “Saknar att kunna göra vanliga saker, som att städa”

Jessica Westerlund, 53, hade precis börjat på sitt drömjobb och levde ett självständigt liv med familj och tre barn. Allt det förändrades när hon blev fästingbiten på Värmdö 2017 och drabbades av TBE.

I oktober 2017 hade Jessica Westerlund precis fått sitt drömjobb som skolsköterska. Någon vecka innan hon skulle börja på det nya jobbet var hon ute och plockade svamp på Värmdö. När hon kom hem upptäckte hon att en fästing hade bitit sig fast på ryggen. Hon plockade bort den, och tänkte inte mer på det. Men under sin första dag på jobbet började hon känna sig förkyld.

– Jag trodde att jag hade fått influensa. Jag hade också ont under fötterna, så mycket att det var svårt att gå. Jag gick och la mig tidigt den kvällen, och det är det sista jag minns fram till december det året, berättar Jessica och fortsätter:

– Jag var så glad över mitt nya jobb. Men jag hann bara jobba en dag innan TBE:n slog till.

Låg nedsövd i 5 veckor

Det skulle visa sig att Jessica hade drabbats av TBE, fästingburen hjärninflammation. I Jessicas fall orsakade TBE-viruset en hjärnskada i lillhjärnan. Hon låg nedsövd i nästan 5 veckor i respirator och när hon vaknar är livet inte längre sig likt. 

– Då funkade ingenting. Jag kunde inte prata, inte röra på mig, inte äta och jag såg jättedåligt. Det var en mycket jobbig tid och jag kände panikkänslor över min situation.

På grund av Jessicas läkemedelsbehandling mot MS (multipel skleros) var hennes immunförsvar kraftigt nedsatt, vilket påverkade varför hon drabbades så hårt av TBE-smittan. Hon var kvar på sjukhuset fram till juni nästa år och fick, efter nästan nio månader, komma hem med personlig assistans 24 timmar om dygnet. 

Jessica drabbades av TBE

Jessica 3 veckor, 2 månader, 4 månader och 9 månader efter TBE-debuten.

Livet inte längre sig likt

Jessica beskriver sitt liv idag som helt förändrat. Från att ha levt ett självständigt liv, där hon beskriver sig själv som motorn i familjen och som en händig person som gillade att greja med olika projekt, är hon idag helt beroende av sin familj och av personlig assistent. 

– TBE:n har gett mig ataxi som påverkar all muskulatur i kroppen och innebär att det är svårt för mig att koordinera mina rörelser. Jag kan inte gå och använder rullstol, har talsvårigheter och dubbelseende. Jag behöver hjälp med allt från matlagning till att skära upp maten på tallriken, säger Jessica och fortsätter:

– Jag är väldigt envis och försöker göra så mycket jag kan själv, som till exempel äta och klä på mig. Men det tar mycket tid och energi.

Läs mer: Vanliga frågor och svar om TBE

Saknar att kunna vara ensam 

På frågan om vad Jessica saknar mest från sitt liv innan hon fick TBE, är det de vardagliga sakerna hon nämner först.

– Jag saknar att jobba, köra bil, laga mat, städa… Att kunna köra iväg själv med bilen till IKEA eller någon annanstans och gå runt där på egen hand. Helt vanliga och kanske tråkiga saker, men så är det. Och så saknar jag att kunna vara ensam och få rå mig själv. Det är något som jag egentligen älskar, men som idag inte är möjligt, säger Jessica och fortsätter:

– Jag vill uppmana alla som kan att vaccinera sig mot TBE, och att ta alla doser. Jag hade bara hunnit ta en dos vaccin när jag blev fästingbiten. Många tror att min situation idag beror på min MS-diagnos, men det har jag fått konstaterat att det inte är. Det är en hjärnskada orsakad av TBE-virus.

Dela artikeln: