Av: Min Doktor, 2021-07-12

Tips och råd mot getingar och bin

Få personer får allergiska reaktioner av geting- och bistick, men det kan vara nog så besvärligt ändå. Min Doktors läkare ger dig tips för att undvika att bli stucken, och råd om vad du ska göra när gadden varit framme.

– Det känns att bli stucken av en geting eller ett bi, speciellt för de små. Du bör alltid försöka få bort gadden om den sitter kvar i huden – en lång nagel eller en pincett brukar få jobbet gjort, säger Magnus Nyhlén, läkare och grundare av Min Doktor, och fortsätter.

– Ett knep för att lindra svedan är att kyla området med exempelvis en isbit – eller kylbalsam som du köper receptfritt på apoteket. Ett annat tips är att fukta huden och gnida med en tablett acetylsalicylsyra.

Tips för att undvika att bli stucken

Även om det inte går att undvika insektsstick helt och hållet, finns det några tips för att undvika att bli stucken.

– Se till att du och dina barn inte dricker direkt ur flaskor eller burkar som stått ute eftersom både bin och getingar söker sig till sötsaker. Blir du eller ditt barn stucken i munnen ska du alltid söka dig till en vårdcentral eller jourmottagning, säger Magnus och fortsätter:

– Du som är allergisk kan tänka på att hålla fönster stängda under dagen och undvika att gå barfota. Det är också klokt att vara vaksam vid platser där getingar gärna bygger bo - ihåliga träd, täta häckar, stengärden, murar och uthus. Vita kläder är att föredra då getingar dras till färgglada munderingar.

Sök vård hos Min Doktor

Ett geting- eller bistick kan vara smärtsamt och det är vanligt att området där du blivit stucken rodnar och svullnar, men oftast går besvären över av sig själv. Om svullnaden och smärtan inte går över och du känner dig allmänt påverkad kan du få hjälp hos Min Doktor med bedömning och eventuell behandling.

Du ska alltid söka vård akut om du efter insektsstick blir matt och illamående, får svårt att andas, får klåda över hela kroppen (framför allt i handflator, på fotsulor och i hårbotten), får kramper och smärtor i magen, kräkningar och/eller diarré.

Dela artikeln: