Av: Min Doktor, 2020-06-14

Tips och råd mot getingar och bin

foto: Matt Quinn / Unsplash

Få personer får allergiska reaktioner av geting- och bistick, men det kan vara nog så besvärligt ändå. Min Doktor ger dig tips för att undvika att bli stucken, och råd om vad du ska göra när gadden varit framme.

– Det känns att bli stucken av en geting eller ett bi, speciellt för de små. Du bör alltid försöka få bort gadden om den sitter kvar i huden – en lång nagel eller en pincett brukar få jobbet gjort, säger Magnus Nyhlén, läkare och grundare av Min Doktor, och fortsätter.

– Ett knep för att lindra svedan är att kyla området med exempelvis en isbit – eller kylbalsam som du köper receptfritt på apoteket. Ett annat tips är att fukta huden och gnida med en tablett acetylsalicylsyra.

Tips för att undvika att bli stucken

Den som drabbas av många stick eller blir stucken i munnen kan behöva vård.

– Se till att du och dina barn inte dricker direkt ur flaskor eller burkar som stått ute eftersom både bin och getingar söker sig till sötsaker. Blir du eller ditt barn stucken i munnen ska du alltid söka dig till en vårdcentral eller jourmottagning.

Går det att undvika geting- och bistick helt och hållet?

– Nej, du som är allergisk kan tänka på att hålla fönster stängda under dagen och undvika att gå barfota. Det är också klokt att vara vaksam vid platser där getingar gärna bygger bo - ihåliga träd, täta häckar, stengärden, murar och uthus. Vita kläder är att föredra då getingar dras till färgglada munderingar. Är du inte allergisk eller inte blir stucken i mun- eller halstrakten är ett stick inget att oroa sig över och inget du behöver söka vård för.

Dela artikeln: