Av: Min Doktor, 2019-07-14

Att tänka på om du blir bränd av en manet

foto: Xavier Mouton / Unsplash

I svenska vatten är det ovanligt med farliga maneter, däremot finns det några tecken som du ska vara uppmärksam på om du eller ditt barn blivit bränd av en manet. Är du utomlands ska du söka vård direkt om du blivit bränd.

Svenska hav är lyckligtvis förskonade från kubmaneter och havsgetingar (också en slags manet) vars sting kan döda en människa på bara några minuter.

– Du som blir bränd av en manet utomlands ska definitivt söka vård direkt, ofta finns livräddare på stranden som du kan be om hjälp. En liten flaska ättiksprit kan vara klokt att ha med sig på stranden i Australien eller Thailand eftersom ättika hindrar nässelcellerna från att avge mer gift, säger Magnus Nyhlén, läkare och grundare av Min Doktor, och fyller i:

– I svenska vatten har vi nästan inga farliga maneter, men drabbas du eller ditt barn av ögonbesvär eller feber och trötthet så ska du söka dig till en akutmottagning.

Däremot rapporterades det i fjol om en ovanlig manet - en så kallad clinging jellyfish - i Bohuslän vars gift man kan vara överkänslig mot och då reagera med frossbrytningar, hjärtrusning, kramper och stora kraftiga rodnader på huden. Den är liten, runt 2,5 centimeter stor, och om du bränns och din kropp reagerar på det ska du söka vård.

Ha kreditkortet nära till hands men lämna vinägern i skafferiet om du badar i Sverige.

– Om manetens tentakler fastnar i huden går det utmärkt att skrapa bort dessa med ett kreditkort. Ättika och vinäger ska däremot inte användas på de röda brännmaneter som vi hittar i svenska vatten – däremot kan det ha effekt på vissa tropiska maneter.

Dela artikeln: