Av: Min Doktor, 2022-09-05

Din guide till små sår

Skrapsår, skärsår eller stickor i fingrarna – att få små sår är vanligt, och ofta klarar man sig med egenvård. Min Doktors läkare berättar om hur du bäst tar hand om små sår för att undvika infektion, och när det är läge att söka vård.

De flesta sår går fint att ta hand om på egen hand, men när olyckan är framme är det viktigt att först avgöra hur allvarligt det är.

– Blir du biten av ett djur eller har sår som är djupare än någon centimeter bör du söka vård. Djur har massa bakterier i munnen som lätt kan sprida sig till såret, och djupa sår kan lätt bli infekterade, säger Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor och fortsätter: 

– Om du har sår som inte slutar blöda, sitter illa till eller om området smärtar kraftigt ska du söka fysisk vård. Beroende på såret kan du ibland också behöva ta en stelkrampsspruta.

Hos Min Doktor kan du få hjälp med både bedömning, rådgivning och eventuell behandling för olika typer av sår.

6 steg för rena sår

Smuts och grus trivs bra i sår och skrapsår, så för att det ska läka ordentligt är det viktigt att hålla rent. Här kommer sex steg att följa när du fått ett sår:

 1. Tvätta händerna riktigt noga innan du börjar

 2. Tvätta huden runt såret
  – annars riskerar du att mer smuts hamnar i själva såret.

 3. Tvätta nu såret med en mild tvål

  Målet är att få bort all smuts, så använd gärna en mjuk borste eller pincett. Undvik bomull då fibrerna lätt fastnar i såret.

 4. Låt såret lufttorka och plåstra sedan om

  Är såret lite större kan du använda förband som finns att köpa på apoteket.

 5. Blöta plåster och förband ska bytas snarast

  Skulle såret ha blivit rödare eller om du anar något gult är det tecken på infektion.

 6. När såret fått en skorpa behöver du inte längre sätta på ett nytt förband

Peta inte i såret

Att ha sönder blåsor i såret kan vara frestande, speciellt för barn, men det är viktigt att låta bli.

– Blåsan skyddar den nya huden som håller på att bildas där under, därför är det viktigt att inte peta, avslutar Hans Lindholm.

Sök vård hos Min Doktor

Om du känner ökad smärta samtidigt som såret blir rött och svullet ska du upprepa stegen ovan igen, eftersom detta är tecken på att såret har blivit infekterat. Går symptomen inte över på ett par dagar och om du eller ditt barn får feber kan ni kontakta Min Doktor för bedömning och eventuell behandling.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, drifts- och utvecklingsläkare hos Min Doktor

Dela artikeln: