Av: Min Doktor, 2019-05-10

Din guide till små sår

foto: Brian Patrick Tagalog / Unsplash

Utesäsongen är här och med den kommer skrubbsår, stickor i fingrarna och skärsår som ett brev på posten. Därför har vi tillsammans med dermatologen Daniel Brännström skapat vårens och sommarens viktigaste guide – småsårs-guiden.

De flesta sår går fint att ta hand om på egen hand, men när olyckan är framme är det viktigt att först avgöra hur allvarligt det är.

– Blir du biten av en ilsk iller eller har sår som är djupare än någon centimeter bör du du kontakta vårdcentral, säger Daniel Brännström och fyller i:

– Det gäller förstås alla djur då det finns en massa bakterier i munnen som sprider sig till såret. Om du har sår som inte slutar blöda, sitter illa till eller om området smärtar kraftigt ska du så klart också söka vård.

Renlighet är A och O

Smuts och grus trivs bra i sår och skrapsår, så för att det ska läka ordentligt är det viktigt att hålla rent.

– Ett steg alltför många hoppar över är att tvätta händerna riktigt noga innan man tvättar såret, menar Daniel Brännström. När händerna är riktigt rena är det dags för själva såret:

  1. Tvätta händerna (tål att upprepas!)
  2. Tvätta huden runt såret. Annars riskerar du att mer smuts hamnar i själva såret.
  3. Tvätta nu såret med en mild tvål. Målet är att få bort all smuts så använd gärna en mjuk borste eller pincett. Undvik bomull då fibrerna lätt fastnar i såret.
  4. Låt såret lufttorka och plåstra sedan om. Är såret litet större kan du använda förband som finns att köpa på apoteket.
  5. Blöta plåster och förband ska bytas snarast. Skulle såret ha blivit rödare eller om du anar något gult är det tecken på infektion.
  6. Se till att ditt barn är ute och rör på sig, det är positivt för dygnsrytmen och sömnen.
  7. När såret fått en skorpa behöver du inte längre sätta på nytt förband.

Om ditt barn känner ökad smärta samtidigt som såret blir rött och svullet ska du upprepa processen igen, eftersom detta är tecken på att såret har blivit infekterat. Går symptomen inte över på ett par dagar och ditt barn får feber ska ni kontakta sjukvårdsrådgivningen på 1177 eller en vårdcentral.

Låt såret "vara" ifred; peta inte på det

Att ha sönder blåsor i såret är frestande för många barn men viktigt att låta bli.

– Muta ungarna om du måste, eftersom blåsan skyddar den nya huden som håller på att bildas där under, avslutar Daniel Brännström.

Dela artikeln: