Av: Min Doktor, 2020-04-20

Hudläkarens knep för att undvika solskador i vårsolen

Vårsolen är äntligen här, och många av oss har längtat efter att få känna solens värme mot ansiktet. Men även de tidiga solstrålarna kan vara skadliga och ge upphov till solskador, som i sin tur kan leda till bland annat hudcancer. Loreto Ferrada, specialistläkare i dermatologi och venereologi, delar med sig av sina bästa knep för hur du kan njuta av solen men samtidigt skydda dig mot skadlig strålning.

Vårsolen är alltid ett välkommet inslag efter lång och grå vinter, men att vistas i solen oskyddad kan skada huden och orsaka ögonsjukdomar som grå starr och hornhinneinflammation samt hudrelaterade besvär som brännskador, rynkig hud och elakartade hudförändringar (hudcancer). Med hjälp av ett så kallat UV-index går det att mäta hur stark solen är. Ju högre siffra, desto starkare skadlig UV-strålning.

– Det är viktigt att skydda sig mot solen så fort UV-index ligger över 2 på skalan. UV-strålningen är hög redan nu under våren, även om temperaturen inte är det, men det finns olika appar som mäter UV-index timme för timme att ta hjälp av för att enkelt hålla koll. Tänk på att solen alltid är som starkast mellan kl 11-15, och att siffran på UV-index dubblas vid vattenspegling och sand- eller snötäckt mark, alltså om du vistas vid hav, sjö, strand eller till exempel åker skidor säger Loreto Ferrada.

Olika typer av skydd

Det är viktigt att skydda sig mot solen så fort du ska vara utomhus under en längre tid. Solkräm är ett sätt att skydda sig, men även täckande kläder, keps/hatt och framför allt skugga ger bra solskydd.

– Nu på våren rekommenderar jag solskyddsfaktor 50 i ansiktet, som ju utsätts mycket för solen under vårmånaderna. Men glöm inte bort handryggarna och öronen, de kan få mycket sol utan att man tänker på det och får ofta solskador med tiden, säger Loreto och fortsätter:

– Solkräm fungerar bäst i stor mängd. Ta antingen ett tjockt lager direkt, eller om du föredrar, lägg dubbla lager: applicera först ett lager, vänta i 20 minuter, och lägg sedan ett lager till. Om du exempelvis planerar en golfrunda, en segeltur, ska påta i trädgården eller annan aktivitet där det finns begränsat med skugga räcker inte bara solkräm, då behöver du även hatt eller keps och solglasögon med UV-skydd.

Små barn ska inte vistas i solen

Det är extra viktigt att skydda barn från solen, eftersom barns hud inte har lika mycket pigment och är tunnare än vuxnas hud och därför bränns lättare.

– Barn under ett år ska helst inte vistas i direkt sol alls. Äldre barn bör inte vara i solen mitt på dagen, när den är som starkast. Före och efter det kan barnet skyddas med hjälp av keps eller solhatt, solglasögon, täckande kläder och solskyddskräm anpassad för barns hud. Tänk på att smörja in ditt barn redan nu under våren om barnet vistas mycket ute på förskolan.

Få hjälp av Min Doktor

Om du har upptäckt en hudförändring som är oregelbunden i kanterna, ojämn i färgen eller på annat sätt avviker och som du är oroad över kan du få den undersökt av Min Doktors läkare antingen på mindoktor.se eller i vår app, dygnet runt. Du kan även läsa mer om hudförändringar här.

Fakta:

UV-index (ultraviolett index)

  • Lågt UV-index, mellan 0-2 på skalan, betyder att det är säkert att vistas ute i solen utan solskydd. Medelhögt UV-index ligger mellan 3-5 på skalan och uppmäts ofta under vår och försommar i Sverige. Personer som är solkänsliga kan vara i solen under cirka 30 minuter innan de bör skydda sig.

  • Högt UV-index innebär mätningar mellan 6-7. Vid höga värden bör du skydda dig även om det är mulet ute. Mätningar mellan 8-10 på skalan räknas som mycket höga värden, och mätningar som överstiger 11 räknas som extremt höga värden.

  • I Sverige ligger UV-index mellan 0-8, och de högsta värdena förekommer i södra Sverige under juli månad. De högsta värdena på jorden återfinns i bergstrakter nära ekvatorn där de kan gå över 20 på skalan.

Fakta: Strålsäkerhetsmyndigheten

Dela artikeln: