Av: Min Doktor, 2023-07-18

Så skyddar du ditt barn mot solen

Vad betyder SPF, vilka är de mest effektiva solskydden och vad ska man tänka på när man smörjer in ett barn med solkräm? Min Doktors hudläkare ger svar på hur du bäst skyddar både dig och ditt barn mot solen.

Varför är solskydd viktigt?

Att vistas i solen under längre perioder ökar risken att skada huden vilket i sin tur ökar risken att drabbas av hudcancer. Därför är det viktigt att skydda dig när du ska vistas i solen.

– Det är viktigt att komma ihåg att solskydd inte bara innebär solkräm, utan att du behöver skydda huden på flera sätt, säger Loreto Ferrada, specialistläkare inom hud- och könssjukdomar hos Min Doktor och fortsätter:

– Det mest effektiva solskyddet är att inte vistas i solen när den är som starkast, ungefär mellan klockan 11-15, beroende på var i världen du befinner dig. Om du trots allt måste det, använd då täckande kläder och hatt eller keps. Solkräm med hög solskyddsfaktor kan användas som ett komplement där kläder inte täcker huden.

Läs mer: Så undviker du solskador.

Vilken styrka bör jag använda på solkräm? 

SPF står för Sun Protection Factor, solskyddsfaktor. SPF anger hur lång tid solkrämen skyddar huden mot UVB-strålning jämfört med om du inte hade applicerat solkräm. Det innebär att exempelvis SPF 30 ska skydda dig 30 gånger längre tid än vad din egen hud skulle kunna göra på naturlig väg.

– Man kan lätt luras av en hög SFP-siffra och tro att krämen blir kvar på huden som ett effektivt skydd längre än en kräm med lägre SPF, men krämer med hög SPF behöver återappliceras lika ofta som krämer med lägre SPF, berättar Loreto Ferrada och fortsätter:

– När UV-index är högt eller när du är nära vatten, snö eller sand som reflekterar solljuset, bränner du dig snabbare. Då ska du vara extra försiktig – återapplicera solkrämen ofta och använd uv-kläder och hatt. 

Strålsäkerhetsmyndigheten rekommenderar minst SPF 30 för barn som vistas i solen, men Loreto rekommenderar att använda en solkräm med SPF 50. Hon understryker också att det är viktigt att kontrollera att solkrämen du köper ger skydd mot både UVA- och UVB-strålning eftersom båda ökar risken för hudcancer.

Läs mer: 5 vanliga myter om solskydd.

Hur mycket solkräm ska appliceras på barn?

Barns hud är extra känslig för UV-strålning. Därför är rekommendationen att barn under 1 år inte ska vistas i direkt sol. Äldre barn som vistas i sol skyddas bäst genom UV-kläder och mycket solkräm där kläderna inte skyddar, till exempel fotryggar, handryggar och ansikte. Läs mer om sol och små barn.

– Det finns en koppling mellan brännskador orsakade av solen hos barn och risken att drabbas av malignt melanom som vuxen, berättar Loreto.

Tänk på att smörja barnet redan innan ni går ut i solen. Upprepa sedan insmörjningen varannan timme, och efter varje bad och handdukstorkning. Detta gäller även om solkrämen är vattenresistent. 

– Solkräm fungerar bäst i stor mängd och det krävs rikligt med kräm för att uppnå SPF-siffran som anges på förpackningen. Rekommendationen är 2 mg per kvadratcentimeter. Det innebär att det bör gå åt mellan 10-20 ml kräm på en applicering av hela kroppen hos ett barn, och 30-50 ml kräm hos en vuxen. En tub på 200 ml räcker alltså till 4-7 appliceringar för en vuxen, förklarar Loreto och avslutar:

– Glöm inte bort extra utsatta områden som näsa, på och bakom öronen, ovansidan av händerna och fötterna när du smörjer in dig själv och ditt barn.

6 solsäkra tips

  • Barn under 1 år ska inte vistas i direkt solljus.

  • Undvik solen mellan kl 11-15, då är den som starkast i Sverige.

  • Använd täckande kläder, solhatt eller keps och solglasögon med UV-skydd när du ska vara längre stunder indirekt sol.

  • Använd en UV-index-app som timme för timme visar hur stark strålningen är.

  • Var extra försiktig när du är i vatten, på sand eller snö eftersom risken att bränna sig är ännu större.

  • Moln eller skugga skyddar inte helt mot UV-strålning, se därför till att använda effektiva solskydd även om du inte befinner dig i direkt solljus.

Faktagranskad av:

Loreto Ferrada, specialistläkare inom dermatologi och venereologi

Dela artikeln: