Av: Min Doktor, 2021-12-06

5 råd du kan lita på vid urinvägsinfektion

Drick tranbärsjuice, citronvatten och undvik åtsittande kläder – huskurerna om urinvägsinfektion på nätet är många och saknar oftast vetenskapligt stöd. Här kommer fem goda och vetenskapliga råd vid urinvägsinfektion.

Ett tidigt tecken på urinvägsinfektion är att du ofta känner dig kissnödig, som om du inte riktigt tömt blåsan. Det är också vanligt att du känner sveda i urinröret när du kissar.

– Hos småbarn är symptomen inte alltid lika tydliga. Misstänker du att ditt barn drabbats av urinvägsinfektion ska du konsultera en läkare, berättar Henrik Kangro, medicinsk chef hos Min Doktor och fortsätter:

– Huskurerna vid urinvägsinfektion är som bekant många, och självklart ska du dricka tranbärsjuice, äta ananas och dricka citronvatten om det känns bra för dig! Det viktiga är att vara uppmärksam på symtomen och söka vård om det inte blir bättre.

 1. Drick rikligt när du börjar få symptom på urinvägsinfektion

  Dricker du rikligt behöver du också kissa oftare – då sköljs bakterierna ut. Du som ofta drabbas av urinvägsinfektioner kan testa att resa dig efter toabesöket och sedan prova att kissa igen.

 2. Kissa efter samlag

  Under samlag har bakterier lätt att vandra upp i blåsan, kissar du direkt efteråt kan du bli av med bakterierna.

 3. Sök vård i tid

  Om du misstänker att du har urinvägsinfektion kan du konsultera Min Doktors läkare. Om du får feber, frossa och ont i ländryggen ska du söka dig till närmaste akutmottagning. Dessa symtom kan vara tecken på njurbäckeninflammation – ett tillstånd som alltid kräver antibiotikabehandling annars riskerar njurarna att ta skada.

 4. Östrogenbehandling kan hjälpa kvinnor i klimakteriet

  I klimakteriet får många kvinnor skörare slemhinnor och det kan öka risken för urinvägsinfektioner. Många kvinnor blir då hjälpta av av lokal östrogenbehandling, det finns som både piller och kräm och förs in i slidan.

 5. Återkommande urinvägsinfektioner? Sök vård

  Du som drabbas av återkommande urinvägsinfektioner ska söka vård då detta behöver utredas. Exempelvis går det att undersöka om det finns urin kvar i blåsan efter att du har kissat. I vissa fall görs en gynekologisk undersökning för att utesluta framfall.

Faktagranskad av: Henrik Kangro, specialistläkare i hematologi och internmedicin.

Dela artikeln: