Författare:
Disa Grantén, kommunikatör, Min Doktor
Magkatarr, eller dyspepsi, är ett samlingsnamn för ett flertal olika besvär relaterade till den övre delen av magen. Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor, reder ut allt du behöver veta om magkatarr.
Magkatarr kan ge många olika symptom, och symptomen kan skilja sig mycket från person till person.
– Men vanligast vid magkatarr är att du får ont i magen, och att smärtan är centrerad till den övre delen av magen, säger Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor.
Andra ofta förekommande symptom är en brännande eller sugande smärta i magen, illamående och kräkningar, att känna en tidig mättnadskänsla - även vid små portioner, halsbränna och sura uppstötningar, att känna ett starkt hungersug, bullrig eller gasig mage samt att du antingen mår bättre eller sämre efter att du har ätit.
Man skiljer på akut och kronisk magkatarr, där den akuta typen bland annat kan orsakas av en hög alkoholkonsumtion, vissa typer av receptfria värkmediciner som innehåller ibuprofen eller salicylsyra samt större mängder av kaffe, te eller hårt stekt mat. Den kroniska magkatarren, som ger besvär över en längre tid, orsakas främst av en hög saltsyraproduktion i magsäcken eller en bakterieinfektion.
– Kronisk magkatarr går bland annat att koppla till långvarig stress och till dåliga kostvanor, men vem som helst kan drabbas när som helst i livet. Det är viktigt att utreda en kronisk magkatarr, dels för att utesluta andra sjukdomstillstånd i magen och dels för att se till så att du får behandling och kan må bättre, säger Hans.
Det finns olika receptfria preparat som du kan ta för att neutralisera eller minska syran i magsäcken och lindra besvären av magkatarr. Dessa preparat kan användas tillfälligt, men för att helt bli av med besvären behövs ofta en livsstilsinriktad behandlig där du behöver se över, undvika eller förändra de faktorer som ger dig besvären, berättar Hans.
– Det kan till exempel röra sig om att minska ner på stress, alkohol, tobak, kaffe, stark, fet och rökt mat samt sura drycker. Du bör också undvika värktabletter med ibuprofen och salicylsyra som kan orsaka akut magkatarr. Bra mat i lagom mängd, i kombination med att äta regelbundet, hjälper många. Likaså kan motion och fysisk aktivitet också minska besvären vid magkatarr.
Om du känner igen symptomen ovan och misstänker att du har magkatarr är du välkommen att kontakta Min Doktor för diagnos och eventuell behandling.
Om du är över 50 år och får besvär med magen som du aldrig tidigare har haft, om du snabbt tappar i vikt och får förlorad aptit eller om du får problem med att svälja ska du också ta kontakt med sjukvården. Det är viktigt att du söker vård akut om du plötsligt får mycket ont i övre delen av magen, om du kräks blod eller har blodig avföring.