Av: Min Doktor, 2023-12-11

Så lindrar du besvären vid bihåleinflammation

I många fall klarar kroppen av att läka ut en bihåleinflammation på egen hand, men ibland krävs behandling. Min Doktors läkare guidar dig till vad en bihåleinflammation är, ger tips på huskurer som kan lindra när du har ont i bihålorna och berättar om när du kan behöva söka vård.

Så vet du om du har bihåleinflammation

Bihåleinflammation orsakas i regel av ett förkylningsvirus som har spridit sig till slemhinnorna i bihålan. Inflammationen i bihålorna ger upphov till slembildning och till att slemhinnorna svullnar. Svullnaden kan i sin tur leda till att vätska och slem inte kan rinna ut på grund av att näsan täpps igen.

– Typiska symptom innefattar smärta i panna eller kinder som tilltar när du lutar dig framåt med nedböjt huvud. Du kan även få feber, bli trött och allmänpåverkad, säger Hans Lindholm, läkare hos Min Doktor.

Symptomen brukar uppstå cirka tio dagar efter att förkylningen brutit ut och behandlas i första hand med receptfria preparat som du själv kan köpa på apoteket.

Kan man få bihåleinflammation utan att vara förkyld?

Bihåleinflammation får man oftast i samband med förkylning, men inflammationen kan också orsakas av bakterier eller av svamp.

– Du kan ha besvär från bihålorna utan att vara förkyld eller ha snuva. Då kan det till exempel röra sig om en tandinfektion som spridit sig upp till en bihåla och orsakat inflammation, berättar Hans och fortsätter:

– Även bältros, migrän och allergi kan orsaka smärta i ansiktet.

Huskurer och egenvård vid bihåleinflammation

Trots att bihåleinflammation oftast läker ut av sig själv kan symptomen upplevas som obehagliga. Har du drabbats av bihåleinflammation finns det några saker du själv kan göra för att lindra symptomen:

  • Håll dig upprätt och rör på dig måttligt 

  • Sov med en extra kudde under huvudet

  • Använd receptfri nässprej

  • Vila och drick mycket vätska  

  • Undvik att röka, det kan få slemhinnorna att svullna ytterligare 

  • Skölj näsan med koksaltlösning

Då ska du söka vård vid bihåleinflammation

Oftast klarar kroppens eget immunförsvar att ta hand om infektionen på egen hand, men om symptomen blir kraftiga och varar länge kan du behöva medicinsk behandling. Därför bör du söka vård om dina symptom inte förbättrats inom tio dagar. Sök fysisk vård om du får något av följande symptom:

  • Frossa och/eller hög feber

  • Stelhet i nacken 

  • Rodnad eller svullnad i huden kring ögat

  • Kraftig värk vid näsroten eller pannan

– Om ditt du eller barn har feber och påverkat allmäntillstånd, svullnad och rodnad vid näsroten eller buktande ögonlock kan inflammationen ha spridit sig till ögonhålan. Då behöver du omgående få en medicinsk bedömning eftersom detta tillstånd är mycket allvarligt, förklarar Hans.

Om du har ont i bihålorna kan Min Doktor kan hjälpa dig med bedömning och eventuell behandling om smärtan inte avtagit efter ett par dagar.

Faktagranskad av:

Hans Lindholm, specialistläkare hos Min Doktor

Dela artikeln: