Av: Min Doktor, 2024-06-17

Psykologen: Så hanterar du semesterångest

Solen skiner och sommarledigheten breder ut sig – ändå är du inte glad. Låter det bekant? Min Doktors psykolog berättar om några av orsakerna till semesterångest, och om hur man kan hantera den.

Varför får man semesterångest?

– Lite förenklat kan man säga att ångest eller nedstämdhet under semestern kan bero antingen på semestern i sig eller på att man först nu blir medveten om hur man egentligen mår. När vi inte är distraherade av jobb och vardag kan det som skaver hinna ifatt oss. För en del handlar det om problem i en relation, för andra är det stress på jobbet eller oro för framtiden, säger Ricardo Correa, psykolog hos Min Doktor och fortsätter: 

– Det är också vanligt att man har höga förväntningar som gör att man ställer stora krav på både sig själv och sin omgivning. Många planerar in ett berg av aktiviteter under ledigheten. Man ska resa, umgås med släkt och vänner, renovera köket och springa en mil varje morgon. Det här passar vissa människor, men de flesta av oss behöver mer tid för att “göra ingenting”, så att vi kan få vår återhämtning. 

Andra orsaker till ångest under semestern är till exempel flygrädsla, en partners alkoholkonsumtion, att man känner sig ensam eller att hela ledigheten regnar bort.

Vad kan man göra om man har semesterångest?

– Det finns ingen universallösning som passar alla, men ett allmänt råd är att släppa kraven på prestation. Det här är en tid som helst ska vara fri från måsten. Man måste inte ens vara på strålande humör. Det är helt okej att ha dåliga dagar på sin semester, men om det dåliga måendet tar över tycker jag att man ska ta hjälp av en psykolog, säger Ricardo Correa.

Det finns också mycket man kan göra själv för att vända semestern till något positivt. Här är Ricardos 6 bästa tips:

1: Anpassa förväntningarna

Känn efter vad du innerst inne vill du ha ut av semestern. Kanske har du en vision av soliga dagar på stranden med vänner, eller en månad av romantik och äventyr med din partner. Var flexibel om dina förväntningar inte förverkligas – om regnet vägrar ge med sig, kompisen åker på långresa och partnern behöver egentid. Försök istället att hitta andra mål som går att uppnå oavsett hur vädret blir och vad andra vill göra.

2: Kommunikation och samarbete

För att alla i familjen ska få en bra semester är det viktigt att ni pratar ihop er både före och under semestern. Vi har alla olika behov av egentid, och olika tankar om vad vi tycker är roligt att göra. Sträva efter att förstå varandras förväntningar, så att alla får göra lite av det de önskar. Småbarnsföräldrar kan gärna turas om att ha dagar när den ena föräldern är helt fri att göra vad den känner för, medan den andra håller ställningarna hemma. 

3: Varva ner på ditt sätt

För många är det svårt att gå från att ha ett späckat jobbschema till att göra ingenting. När rastlösheten kommer krypande är det frestande att till exempel dra igång ett stort renoveringsprojekt eller sätta upp tuffa träningsmål. 

– En del får bäst avkoppling genom att vara aktiva, till exempel av att gå på långvandring eller bygga ett utekök, men man ska vara medveten om att även positiv stress är påfrestande för kropp och sinne. Ha inte för hög ambitionsnivå: vandra en halvmil istället för fyra mil, bygg en fågelholk istället för en friggebod. Gör färre saker, och gör dem långsammare, tipsar Ricardo.

4: Hantera resångest

Vi människor har olika behov av trygghet och kontroll. Somliga av oss har nära till ångest och oro, och det är helt normalt. Om du känner obehag inför en semesterresa som egentligen borde vara rolig och spännande, kan du komma långt genom att förbereda dig. Läs på om resmålet, så att du vet vad som väntar. Om du är flygrädd kan det hjälpa att du lär dig mer om flygplan och flygresor.

5: Ha det roligt ensam

Det är många som, av olika anledningar, är ensamma på sin semester. Ensamheten kan bli särskilt tung när vi jämför oss med andra, inte minst med den bild som presenteras i sociala medier.

– Låt bli att jämföra dig med andra och kom ihåg att det folk visar i sociala medier inte är verkligheten. Fokusera istället på att göra sådant som du själv tycker om, och varför inte passa på att lära dig något nytt, kanske kan du gå en matlagningskurs eller danskurs? Under sommaren brukar det finnas många olika aktiviteter att gå på, och ingen tycker att det är konstigt att man kommer dit ensam, berättar Ricardo.

6: Ta det lugnt med alkoholen

Alkohol påverkar sömnen och försämrar återhämtningen, och efter ruset uppstår en slags "kemisk ångest" i kroppen som gör att vi känner oss extra låga. Har man dessutom ett riskbruk kan det medföra känslor av skuld och skam. Det kan också gå ut över omgivningen och leda till konflikter i ens relationer.

Tveka inte att söka hjälp om du är orolig för att ditt eller någon i din närhets drickande ska ta över under semestern. Hos Min Doktor kan du chatta med en psykolog direkt i mobilen. Vi finns här hela sommaren.

Faktagranskad av:

Ricardo Correa, legitimerad psykolog

Dela artikeln: