Av: Min Doktor, 2019-03-15

9 råd för att sova bättre

Du behöver sova för att din kropp och din mentala hälsa ska återhämtas. Tyvärr är sömnen ofta bland det första som försämras när du är stressad. Här är Min Doktors tips för en god natts sömn.

– Vår kropp kan inte sova om vi är utsatta för stress. Det är kopplat till när vi var urtidsmänniskor och det var farligt att sova när vi var utsatta för yttre hot, exempelvis när farliga djur attackerade oss, säger psykiatrikern Lykke Munk.

För urtidsmänniskan var stresspåslag med kortisol och adrenalin livsnödvändigt för att ta sig bort från farliga situationer, den så kallade flykt- och kampresponsen. Men i dag – i den moderna människans liv – behöver vi ytterst sällan använda detta system. Nu är stresshormonerna snarare negativa för oss. De skapar magbesvär, sömnstörningar, nedstämdhet och inflammatoriska processer i kroppen som ger värk och hudåkommor.

– Därför behöver vi ta hand om vår sömn, skapa bra rutiner och förutsättningar för god och stabil sömn. Om en god sömnhygien inte hjälper och sömnbristen påverkar din funktionsförmåga, kan du behöva söka hjälp för dina sömnproblem, säger Lykke Munk.

Lykkes 9 råd för att få en bättre sömn:

  1. Avstå koffein, nikotin och alkohol timmarna innan du ska sova.

  2. Avstå från intensiv träning tre timmar innan du ska sova så att din kropp kan varva ner.

  3. För sömndagbok för att hitta ditt optimala sömnmönster.

  4. Ha mobil- och skärmfri tid innan du ska sova. Skärmarnas blå ljus hindrar sömnhormonet melatonin från att bildas i kroppen. Låt därför sovrummet vara en mobilfri zon.

  5. Ha regelbundna sovvanor och skapa en skön kvällsrutin. Vädra gärna sovrummet innan du går och lägger dig.

  6. Lugnande örter som kamomill eller lavendel kan ha en avslappnande effekt.

  7. Massage kan vara bra för att få igång det lugnande hormonet oxytocin. Det får du av beröring, alltså både av att ge och få massage.

  8. Varva ner genom en avslappnande promenad, yoga eller meditation innan du ska lägga dig.

  9. Undvik att ta med dig problem och arbete till sängen. Rensa huvudet från oroande tankar genom att skriva ner dem om du inte kan skjuta dem till morgondagen.

Läs mer om hur vi kan hjälpa dig att bli av med dina sömnbesvär:

Dela artikeln: