Av: Min Doktor, 2021-11-03

Digital uppföljning och behandling av astma

Visste du att du kan få digital uppföljning och behandling av astma hos Min Doktor? Genom vårt samarbete med AsthmaTuner kan du följa din astma dag för dag, och du får individuella behandlingsrekommendationer baserat på din situation och hur du mår just idag.

– Genom vårt samarbete med AsthmaTuner får du som har astma möjligheten att hantera och behandla din astma hemifrån, digitalt. Baserat på din lungfunktion och dina symptom bestämmer du och din läkare en behandlingsplan som är bäst för dig, säger Henrik Kangro, medicinsk chef hos Min Doktor.

Individanpassad behandling

Astma kan delas in i tre olika statusnivåer: kontrollerad, delvis kontrollerad och okontrollerad. Dessa kan variera från en dag till en annan på grund av till exempel förkylning eller pollen.

Du som sköter din astma via Min Doktor kommer tillsammans med din läkare ta fram en individanpassad behandlingsplan – en instruktion till dig för hur du ska behandla din astma beroende på vilken astmastatus du har vid det aktuella tillfället. Exempel: ta en puff morgon och kväll om astman är kontrollerad, men två puffar morgon, lunch och kväll om den är delvis kontrollerad.

Den digitala lungfunktionsmätaren, en så kallad spirometer, som du får låna hem kopplas ihop med appen AsthmaTuner. Mätningen i AsthmaTuner sker i tre enkla steg:

  1. Mät din lungfunktion

  2. Svara på ett par enkla frågor om din astma

  3. Få en anpassad behandlingsrekommendation om vilken inhalator och hur många puffar som är optimalt för dig idag.

Så hjälper Min Doktor dig

Du gör först ett digitalt besök där läkaren säkerställer att din astma lämpar sig för digital behandling. Därefter får du hem den digitala spirometern och kan då få din behandlingsplan.

Därefter mäter du din lungfunktion och loggar in i AsthmaTuner-appen varje dag eller några gånger i veckan för att få den bästa behandlingen för dig vid varje tillfälle. Efter en tid, vanligtvis ungefär tre månader, gör du ett nytt digitalt besök där du och din läkare stämmer av att din behandlingsplan fungerar bra för dig och ni kommer överens om när ytterligare uppföljningar bör ske.

Faktagranskad av: Henrik Kangro, specialistläkare i hematologi och internmedicin.

Dela artikeln: