Faktagranskad av:
Caroline Karlsson, legitimerad fysioterapeut, Min Doktor
Fullt på gymmet och trångt i löpspåret? Den här tiden på året är det många som försöker hålla sina nyårslöften, som inte sällan är kopplade till just träning. Ser man inte upp är det lätt hänt att en skada uppstår. Min Doktors fysioterapeut berättar mer om idrottsskador och hur du undviker dem.
Några av de vanligaste besvären som kan uppstå vid träning är knäbesvär, axelbesvär och besvär i fotled eller hälsena – och många är vi som har drabbats av klassiska träningsskador som löparknä, benhinneinflammation eller hälseneinflammation.
– Att träna är hälsofrämjande. Det stärker våra muskler, leder och skelett och har även en positiv inverkan på vår psykiska hälsa, berättar Caroline Karlsson, fysioterapeut hos Min Doktor och understryker samtidigt att det aldrig är för sent att börja träna.
– Om träning är ett nytillkommet inslag i ditt liv, är det viktigt att du utgår från dina egna förutsättningar och anpassar träningen därefter för att undvika skador. Några olika faktorer att ta hänsyn till är:
Övervikt eller undervikt
Ålder
Tidigare träningserfarenhet
Tidigare skador
Nedsatt balans, koordination eller rörlighet
Muskelsvaghet i olika kroppsdelar
En idrottsskada kan uppstå plötsligt genom att du till exempel halkar när du springer, men också komma smygandes över tid som en följd av överbelastning.
– En vanlig orsak till att man får besvär eller skadar sig är att man vill för mycket för tidigt. Man är kanske otränad och börjar träna med för hög belastning, med för hög frekvens eller med bristfällig teknik, säger Caroline Karlsson och fortsätter:
– Har en idrottsskada väl uppstått är det viktigt att skadan läker innan du börjar träna igen. Där kan en fysioterapeut hjälpa dig med rehabiliteringen. Många är ivriga att komma tillbaka snabbt, men med nedsatt styrka och funktion i den skadade kroppsdelen är det lätt hänt att du skadar dig igen, vilket i slutändan gör rehabiliteringstiden längre.
För att undvika träningssskador har Caroline Karlsson några hjälpsamma tips:
– Lyssna på din kropp! Om du har ont någonstans är det viktigt att ta en vilodag eller att anpassa träningen så att kroppsdelen du har ont i inte överbelastas. Generellt sett är det också bra med varierad träning som du ökar på successivt.
Om du har råkat ut för en träningsskada kan du få hjälp digitalt av Min Doktors fysioterapeuter. Du och fysioterapeuten jobbar tillsammans för att ta fram ett individuellt anpassat träningsprogram för att rehabilitera din skada.
Läs mer: Så fungerar digital fysioterapi