Av: Min Doktor, 2023-10-13

Digital fysioterapi – så går det till

foto: BONNINSTUDIO

Ont i ryggen, spänd nacke eller värk i knät? Att ha besvär från muskler och leder är vanligt, men går ofta att göra någonting åt. Hos Min Doktor kan du få bedömning och behandling digitalt av en fysioterapeut. Min Doktors fysioterapeut Caroline Karlsson förklarar hur det går till. 

Fysioterapi via mobilen, hur fungerar det?

När du vill komma i kontakt med en fysioterapeut hos Min Doktor får du först skriftligt besvara ett par frågor som handlar om vad du har för typ av besvär och vad du önskar få hjälp med. Sedan återkopplar jag eller någon av mina kollegor till dig med mer ingående följdfrågor. Till exempel kan vi be dig ladda upp en bild eller ett videoklipp på det område som orsakar problem.

Efter det jobbar du och fysioterapeuten tillsammans för att att ta fram ett individuellt anpassat träningsprogram. Kontakten mellan er sker främst skriftligen via chatt, men det går även att ha videosamtal eller telefonsamtal om någon av er anser att det passar bättre.

Vilka besvär kan man få hjälp med? 

Jag och mina kollegor kan hjälpa dig med individuellt utprovade träningsprogram för att minska smärta, öka rörlighet och stärka muskulaturen vid till exempel graviditetsrelaterad bäckensmärta, fotledsstukningar och artros. Traditionellt tänker man sig kanske att fysioterapeuten bara jobbar med problem som ryggsmärta och nackspärr. Även om vi ofta hjälper patienter med besvär från muskler och leder kan vi även vara behjälpliga vid andra typer av problem, som exempelvis spänningshuvudvärk orsakad av att man har suttit för mycket framför datorn eller fysiska besvär orsakade av stress. 

Vi kan också hjälpa till med att skriva ut FaR, fysisk aktivitet på recept, för dig som behöver blir mer fysiskt aktiv för att förebygga eller behandla sjukdomar.

Vilka fördelar finns det med den digitala kontakten?

Digital kontakt med fysioterapeut har många fördelar. Till exempel så får du hela din behandlingsplan lättillgängligt direkt i din mobiltelefon. Där finns dels din individuella bedömning och rådgivning, men också ditt anpassade träningsprogram. Genom telefonen kan du titta på filmer med tillhörande beskrivande text över hur du ska utföra dina övningar på rätt sätt. Allt för att göra det enklare för dig att fullfölja behandlingen och få ett bra och bestående resultat.

Att snabbt och lätt kunna få kontakt med en legitimerad fysioterapeut som kan göra en bedömning är perfekt för dig som inte vet om ditt besvär lämpar sig för fysioterapikontakt eller som har svårt att hitta tiden för att ta dig till ett bokat möte.

Faktagranskad av:

Caroline Karlsson, legitimerad fysioterapeut

Dela artikeln: