Av: Min Doktor, 2020-03-24

Bedömning och hjälp av fysioterapeut - så går det till

Stel rygg, spänd nacke eller ont i knät? Att ha besvär från muskler och leder är vanligt, men går ofta att göra någonting åt. Hos Min Doktor kan du få hjälp och bedömning digitalt av en fysioterapeut, enkelt och snabbt – och du slipper dessutom lämna hemmet. Min Doktors fysioterapeut Zara Jäger förklarar hur det går till.

– Först får du skriftligt besvara ett mindre antal ganska breda frågor som handlar om vad du har för typ av besvär och vad du önskar få hjälp med. Sedan återkopplar en fysioterapeut till dig med mer ingående följdfrågor, till exempel kan han eller hon be dig ladda upp en bild eller ett videoklipp på det område som orsakar problem, säger Zara Jäger och fortsätter:

– Därefter jobbar du och fysioterapeuten tillsammans för att att ta fram ett individuellt anpassat träningsprogram. Ni håller främst kontakten skriftligen via chatt, men det går även att ha videosamtal eller telefonsamtal i de fall du eller fysioterapeuten anser att det passar bättre.

Hjälp för mer än bara stel rygg

Min Doktors fysioterapeuter kan hjälpa dig med allt från ergonomi och att träna upp försvagad muskulatur till kvinnorelaterade hälsobesvär som foglossning eller bäckenbottenproblematik.

– Traditionellt tänker man sig kanske att fysioterapeuten bara jobbar med problem som stela ryggar, nackspärr och frusna axlar. Även om vi ofta hjälper patienter med besvär från muskler och leder kan vi även vara behjälpliga vid andra typer av problem, som exempelvis spänningshuvudvärk orsakad av att man har suttit för mycket framför datorn och genom att visa övningar för att minska fysiska besvär orsakade av stress, säger Zara.

Följ din behandlingsplan direkt i mobilen

I ett digitalt vårdmöte med en fysioterapeut hos Min Doktor får du hela din behandlingsplan direkt i din mobiltelefon. Där finns dels din individuella bedömning och rådgivning, men också ditt anpassade träningsprogram. Genom telefonen kan du titta på filmer med tillhörande beskrivande text över hur du ska utföra dina övningar på rätt sätt. Allt för att göra det enklare för dig att fullfölja behandlingen och få ett bra och bestående resultat.

– Digital kontakt med fysioterapeut har många fördelar. Att snabbt och lätt kunna få kontakt med en legitimerad fysioterapeut som kan göra en bedömning är perfekt för dig som inte vet om ditt besvär lämpar sig för fysioterapikontakt eller som har svårt att hitta tiden för att ta dig till ett bokat möte, säger Zara.

Dela artikeln: