Av: Min Doktor, 2021-01-11

5 snabba med virolog Bo Niklasson om coronavaccinen

Bo Niklasson är läkare och tidigare professor i virologi vid Karolinska Institutet. Vi ställde några frågor till honom kring vaccinen för covid-19, hur man ska tänka om man redan har haft covid-19 och om vaccinen fungerar på muterade virusstammar.

Blir alla immuna efter att ha varit sjuk i covid-19?

– De som haft en genomgången covid-19-infektion med feber och påtagliga symptom har god immunitet, enligt den kunskap vi har i dag. Detsamma gäller alla som har konstaterats ha antikroppar mot covid-19. Folkhälsomyndigheten bedömer att risken för att bli sjuk igen är mycket låg under åtminstone sex månader.

Vad händer om man vaccinerar sig trots att man redan har antikroppar?

– Om den som vaccineras redan är immun förlängs och förstärks antagligen immuniteten. Med tanke på det skulle man kunna rekommendera att de som haft en PCR-verifierad infektion av covid-19 att vänta lite längre på sin vaccination, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar vaccination till alla där personer över 70 år samt personal inom vård och omsorg prioriteras först i vaccinationskön. Det är för tidskrävande att säkert kunna identifiera alla som redan har ett immunologiskt skydd och det är prioriterat med enkla vaccinationsinstruktioner.

Behöver vi vaccinera oss upprepade gånger mot covid-19?

– Det kan ingen svara helt säker på ännu. Vi kommer att behöva följa immuniteten efter vaccination över tid och anpassa vaccinationsrekommendationerna allt eftersom vi lär oss mer.

Det finns olika typer av vaccin mot covid-19, vilka är bäst? Och kan man verkligen lita på frystorkade vaccin?

– Alla vaccin som godkänns för användning i Sverige kommer att vara noggrant testade och effektiva. För att få stopp på pandemin är det viktigt att vaccineringen kan genomföras snabbt. Eventuella skillnader på de vaccin som godkänts är så små att de inte har någon relevans i sammanhanget. Vad gäller frystorkning, så är det en beprövad metod för att öka stabiliteten hos ett vaccin och förenkla transport och förvaring. Frystorkning är en konserveringsmetod som bara används om den inte påverkar vaccineffekten.

Fungerar vaccinen på mutationer av coronaviruset?

– Nu när muterade virusstammar av covid-19 har dykt upp behöver man snabbt kontrollera om vaccinen även skyddar mot dessa. Visar det sig att en muterad virusstam är alltför olik den gamla måste man utveckla ett nytt vaccin, och då måste man vaccinera igen. Så är det till exempel med influensavirus - det ändrar sig ofta och därför måste vaccinet anpassas ofta.

Jag önskar att jag kunde ge ett säkert svar på om framtida mutationer av coronaviruset kommer ske och hur motståndskraftiga dessa i så fall kommer vara mot vaccinen, men det finns idag inga möjligheter att beräkna den risken utan vi får vänta på studier och information från de som tar fram vaccinen.

Bo Niklasson är forskande läkare med specialutbildning från amerikanska arméns avdelning för allvarliga smittor. Han var tidigare ansvarig för allvarlig virussmitta vid dåvarande Smittskyddsinstitutet samt Director vid WHO Collaborating Center, med särskilt ansvar för allvarliga virusinfektioner. Till meritlistan kan även läggas att han har praktiska erfarenheter från hanteringen av Ebolautbrottet på 1990-talet och har varit adjungerad professor i virologi vid Karolinska Institutet.

Dela artikeln: