Av: Min Doktor, 2019-06-19

Därför påverkar sommarplågor och störande ljud dig

Även om det mesta som sommaren för med sig är härligheter, så finns det också sådant som kan få oss att längta till en kall – och tyst – höstdag. Sommardängor som spelas sönder på radion är en sådan sak.

Störande ljud och musik kan vara ett stort irritationsmoment i vardagen för många. Oväsen ökar nämligen ett stresshormon i kroppen som kallas kortisol, som gör att vi spänner oss och kan bli arga och irriterade. Under sommaren hör vi sommarplågor i radion och på stranden.

Martin Ljungdahl-Eriksson, som forskar på hur vi påverkas av ljud på jobbet, säger att den typiska sommarplågan spelas flitigt under en kort period och att de simpla melodierna sätter sig på hjärnan.

– Melodier som etsar sig fast brukar vi kalla för hjärnmaskar eller öronmaskar. En melodi som maler i huvudet efter att man hört den är hjärnans sätt att bearbeta för att bli av med den, säger Martin Ljungdahl Eriksson och fyller i:

– Musik har dessutom alltid haft en stark och identitetsskapande effekt. Den där sommarplågan kanske inte passar in i din identitet och då blir den än mer störande.

Att värja sig mot ljud är dock svårt, men egna hörlurar kan hjälpa. Läs vidare om Misfoni som är ett tillstånd som innebär att den drabbade reagerar starkt på vissa ljud.

– Musik och ljud har alltid varit ett maktmedel. En form av ljudimperialism som stat och religionsföreträdare har kunnat utnyttja. Förr hade kyrkan makten över ljudbilden genom kyrkklockorna. I dag har alla möjligheten – alla kan spela musik överallt. Det går inte att komma undan annat än att ha med egna hörlurar när du går på stan eller ligger på stranden.

Dela artikeln: