Av: Min Doktor, 2024-06-24

Nu kan du träffa sexolog hos Min Doktor

Sexualitet är en betydelsefull del av livet och spelar en viktig roll för hur vi mår. Problem kopplade till sexualitet är relativt vanligt, enligt Folkhälsomyndighetens befolkningsstudie från 2017. Många upplever att det är tabu eller pinsamt att söka hjälp kring sin sexuella hälsa – eller vet inte vart de ska vända sig. Nu kan du träffa sexolog hos Min Doktor direkt i telefonen.

Frågor kring sexualitet, sexuell identitet, sexuella preferenser och lust är vanligt, men det kan vara svårt att veta vart man kan få hjälp. Nu kan du få kontakt med sexolog direkt i telefonen hos Min Doktor. 

– Sex och sexuell hälsa finns runt om oss i samhället hela tiden, och det kan påverka stora delar av vårt liv. Likväl pratar vi väldigt lite om det, det vill vi råda bot på, säger Nathalie Kron, legitimerad barnmorska och ackrediterad sexolog hos Min Doktor och fortsätter:

– Hos många löses viktiga knutar upp bara genom att våga sätta ord på, och söka hjälp för, sina problem. 

Vad gör en sexolog?

Sexologer är specialister på sexualitet vilket innebär att du kan söka för alla möjliga sexualitetsrelaterade frågeställningar. 

I sin roll som sexolog träffar Natalie Kron patienter i många olika skeden av livet. Från unga, som kan ha frågor kring sin sexualitet, förväntingar på sex och smärta vid samlag, till äldre som kan ha frågor kring lust, att kommunicera kring sex samt besvär med erektion och orgasm. Som sexolog har hon en bred verktygslåda och jobbar ofta med en kombination av samtal och övningar.

– Sexologi är ett brett område som dessutom passar bra för digital vård eftersom det kan kännas lättare att prata om känsliga ämnen digitalt. Ibland räcker det med ett samtal för att få råd och tips kring en särskild fundering, ibland krävs en längre kontakt. Varje patient är unik, säger Nathalie Kron.

Vad du kan söka hjälp för hos en sexolog

– Vår sexualitet är högst individuell och kan betyda olika saker för olika personer. För några är sex en källa till njutning och glädje, hos andra orsakar det oro och stress. Vissa upplever ingen lust och är nöjda med det, berättar Nathalie Kron och fortsätter:

– Vi vet också att vi påverkas av normer och förväntningar kring sex, och att det är något som man kan behöva jobba med. 

Här följer ytterligare några exempel på sådant en sexolog kan hjälpa till med:

 • Sexuell identitet och sexuella relationer

 • Upplevelse av för låg eller hög lust

 • Erektionsproblematik

 • Snabb eller fördröjd utlösning

 • Smärta i underlivet

 • Sexuella problem kopplade till sjukdom eller funktionsnedsättning

 • Kommunikation kring sexualitet, exempelvis i en relation

 • Funderingar och utmaningar kring onani

 • Svårigheter kring upphetsning och/eller orgasm

 • Frågeställningar och användande av porr

 • Fertilitetsproblematik

 • Förväntningar på sexuella relationer och sex utan samtycke

Hur går ett sexologbesök hos Min Doktor till?

När du vill ha kontakt med sexolog hos Min Doktor får du först svara på några frågor om din allmänna hälsa i ett digitalt frågeformulär. Därefter börjar du chatta med sexologen om ditt besvär, där du och sexologen gemensamt diskuterar en lämplig väg framåt just för dig – allt givetvis skyddat av tystnadsplikt och sekretess. 

Faktagranskad av:

Nathalie Kron, legitimerad barnmorska och ackrediterad sexolog

Dela artikeln: