Hem > Hälsa och sjukdomar > Mäns hälsa > Impotens

Impotens

Att då och då ha svårt att få stånd är vanligt. Ofta beror det på nervositet eller stress. Om impotensen upplevs som ett återkommande problem kan det vara bra att söka hjälp. Högt blodtryck, kärlsjuka, diabetes, prostatacancer, depression och neurologiska sjukdomar kan orsaka impotens.

Öppet alla dagar, dygnet runt.

Om impotens

Impotens, att ha svårt att få stånd eller behålla ståndet, är något som många är med om någon gång. Om besvären kommer plötsligt är det vanligtvis stress, nervositet eller oro som ligger bakom. Om din relation är dålig eller om du upplever en personlig kris kan det också vara svårt att få erektion. Om potensproblemen ökar successivt eller pågår under lång tid kan den bakomliggande orsaken vara en sjukdom.

Vissa har svårt att få stånd till följd av läkemedelsbehandling, till exempel vid användning av viss blodtrycksmedicin och vissa antidepressiva medel. Om du gått igenom en strålbehandling kan det också påverka potensen.

Även alkohol och tobak kan orsaka impotens. Vissa personer har mycket låga nivåer av testosteron till följd av hormonsjukdomar eller kraftig övervikt, då är det också vanligt att man har svårt att få stånd.

Symptom vid impotens

Vid impotens har du svårt att få stånd eller svårt att behålla ståndet.

Behandling

Det finns olika typer av behandlingar som kan hjälpa vid impotens. Det finns till exempel olika preparat som kan förbättra möjligheten att få stånd. Preparaten hjälper dock inte mot själva orsaken till besväret. Psykoterapi kan hjälpa om problemen beror på psykiska problem. Andra hjälpmedel är pubisring och vakuumpump.

Sök vård för impotens

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för impotens

Vad kan jag göra själv?

Det finns flera saker som du kan göra själv för att förbättra potensen:

  • Dra ner på alkohol och tobak, sluta gärna helt.

  • Rör på dig, motion ökar blodcirkulationen.

  • Prata om dina problem med någon närstående.

  • Ha sex på nya sätt. Stressa inte, ett långt förspel kan hjälpa.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du ofta har svårt att få stånd och vill få bedömning och behandling är du välkommen att höra av dig till Min Doktor.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2022-06-03