Hem > Hälsa och sjukdomar > Mäns hälsa > Tidig utlösning

Tidig utlösning

Det är vanligt med tidig utlösning vid sex. Nervositet, stress eller prostataproblem kan ligga bakom besväret. Man kan ofta lära sig att fördröja utlösningen med hjälp av övningar. Det är också viktigt att komma ihåg att tidig utlösning inte behöver vara ett problem.

Sök vård för tidig utlösningÖppet alla dagar, dygnet runt.

Om tidig utlösning

Att uppleva att man ”kommer för snabbt” när man har sex är vanligt. En del har alltid haft tidig utlösning, medan besväret kan komma som en överraskning för andra. Det finns flera orsaker till tidig utlösning. I vissa fall är det medfött, i andra fall kan det bero på att du mår psykiskt dåligt, är orolig eller stressad.

För tidig utlösning kan också orsakas av prostatarelaterade sjukdomar eller nervsjukdomar. Erektionsproblem, att ha svårt att få stånd, kan också hänga ihop med tidig utlösning.

Symptom vid tidig utlösning

Tidig utlösning yttrar sig genom att du får utlösning kort efter att sexet påbörjats. Du upplever att du inte kan kontrollera din utlösning.

Behandling

Det finns metoder för att fördröja utlösningen. Terapeutisk behandling hos en sexolog har till exempel visat sig vara effektiv. Förutom att du kan komma tillrätta med bakomliggande orsaker, kan du få hjälp med instruktioner till övningsprogram. Det finns även behandling som läkare kan ge som kan fördröjer utlösningen.

Sök vård för tidig utlösning

  • Öppet dygnet runt

  • Kort väntetid

  • Kostnadsfritt för barn

  • 95% patientnöjdhet

  • Vård i appen och på webben

★★★★★

4.8 av 5 i betyg på App Store

Sök vård för tidig utlösning

Vad kan jag göra själv?

Om du besväras av tidig utlösning, är det vanligt att du önskar att du kunde ha en längre sexakt. Det finns olika tekniker och övningar som kan hjälpa.

Det kan ta tid att lära sig kontrollera sin utlösning. Det är därför bra om du är tålmodig. En övning kallas för start-stopp-tekniken och går i korthet ut på att du genom att onanera lär dig hur det känns i kroppen vid och inför en utlösning. Därefter tränar du uthållighet genom att göra korta avbrott precis innan det känns som att du ska komma.

När kan Min Doktor hjälpa?

Om du vill ha bedömning och behandling av tidig utlösning, är du välkommen att vända dig till Min Doktor.

Publicerad:

2022-03-08

Senast uppdaterad:

2023-03-02