Av: Min Doktor, 2022-01-24

Artisten Nina Söderquist: “Nu kan jag åtgärda min astma redan innan problemen uppkommer”

Nina Söderquist är sångerska, influencer och radioprogramledare – och astmatiker sedan barnsben. Men genom åren har Nina inte haft den bästa kontrollen över sin astma. Med hjälp av Min Doktor och AsthmaTuner får hon nu digital astmauppföljning och behandling. Läs om Ninas egna upplevelser kring sin astma, och hur hon mår idag.

Hur och när fick du reda på att du har astma?

Jag fick min astmadiagnos när jag var i tioårsåldern. Jag hade då haft problem med andningen vid fysisk ansträngning, men första gången jag fick ett anfall var när jag spelade handbollsmatch och helt plötsligt inte kunde andas. Det var som om nåt snördes åt runt mina lungor och jag fick kämpa för att få luft. I samma veva fick jag även pälsdjursallergi och samma sak hände när jag fick en allergisk reaktion från pälsdjur. Jag gick till läkaren och fick diagnosen astma.

Vilka motgångar har du fått möta på grund av din astma?

Jag har varit enormt begränsad i min träning, eftersom jag får svårt att andas vid ansträngning. Detta var extra problematiskt under min uppväxt när jag spelade handboll på elitnivå. Det kan även vara svårt i mitt yrke som sångerska om min andning krånglar. Det är inte lätt att sjunga då, det vill jag lova.

När är din astma som värst?

Min astma är som värst vid fysisk ansträngning, och även när jag kommer i kontakt med pälsdjur. Jag får svårt att andas, blir trött och hängig. Det är inte roligt alls.

När känner du att du har bäst kontroll över din astma?

Helt ärligt så har jag inte haft den bästa kontrollen över min astma genom åren. När anfallen slår in är inget jag kan rå över, och ibland kan det kännas lite hopplöst att inte veta i förväg. Därför är jag extra glad över att nu använda AsthmaTuner.

Har du märkt någon skillnad i din astma sen du har börjat använda AsthmaTuner?

Absolut. Nu kan jag åtgärda min astma redan innan problemen uppkommer. Jag har järnkoll på min lungvolym och min andning via appen. Det funkar fantastiskt bra. Det känns även tryggt att jag via min läkare hos Min Doktor får veta vilken medicin och vilken dosering som  jag ska ta, beroende på hur min lungvolym ser ut för stunden.

Skulle du rekommendera AsthmaTuner till andra som lever med astma?

Tveka inte ett ögonblick att skaffa Asthmatuner via Min Doktor. Det har funkat så bra för mig, och nu känner jag mig trygg hela tiden. Det som även är fantastiskt bra är ju att allt sker helt digitalt. Jag kan vara var som helst i världen, men ändå få den hjälp jag behöver. Jag är väldigt nöjd!

Nina Söderquist på sociala medier:

https://www.ninasoderquist.com 
https://www.instagram.com/ninasoderquistan/ 

Så funkar AsthmaTuner

Du som sköter din astma via Min Doktor får låna hem en digital lungfunktionsmätare, en så kallad spirometer, som kopplas ihop med appen AsthmaTuner. Mätningen i AsthmaTuner sker i tre enkla steg. Mät din lungfunktion, svara på ett par enkla frågor om din astma och få en anpassad behandlingsrekommendation om vilken inhalator och hur många puffar som är optimalt för dig idag.

Dela artikeln: